Vragen en antwoorden vipassana retraite

Hieronder vind je antwoorden op veel gestelde vragen  Overweeg je om mee te doen, of heb je je al aangemeld voor een retraite, dan willen we je vragen onderstaande antwoorden goed te lezen. Zo kun je je goed voorbereiden voor de retraite.

  1. Wat gebeurt er tijdens vipassana stilte retraite?
  2. Hoe ziet een dag er uit?
  3. Waarom is de continue beoefening van mindfulness zo belangrijk tijdens een vipassana retraite?
  4. Hoe kan je begeleider je hierin helpen?
  5. Welke rol heeft de begeleider nog meer?
  6. Hoe zit het met de donatie en de vergoeding?
  7. Ik kan niet op een kussentje zitten. Kan ik dan wel meedoen?
  8. Ik ben op een speciaal dieet. Kan ik mijn eigen eten meebrengen?
  9. Is vipassana meditatie voor mij geschikt?
  10. Voor wie is vipassana meditatie niet geschikt?
  11. Ik ben zwanger. Is het dan mogelijk om mee te doen? En kan ik dan wel ’s avonds eten?
  12. Slapen mannen en vrouwen gescheiden?
  13. Moet ik een Boeddhist zijn om Vipassana te beoefenen?
  14. Kan ik de retraite voortijdig verlaten?
[hr]

1. Wat gebeurt er tijdens vipassana stilte retraite?

Tijdens de retraite trek je je letterlijk en figuurlijk terug uit de wereld. Je sluit je af van alle afleidingen die uit de externe wereld op je af komen. Hierbij hoort dus ook het niet spreken, geen contact maken met anderen, niet lezen, geen telefoon, geen internet, etc. In plaats daarvan oefen je mindfulness van moment tot moment zonder onderbreking. Je beoefent dus mindfulness tijdens de zittende meditaties, tijdens lopende meditaties, tijdens het eten, tijdens de rustpauzes, tijdens het douchen, tijdens het toiletbezoek, en alle andere momenten. De enige periode waarin je geen mindfulness beoefent is tijdens het slapen.

[hr]

2. Hoe ziet een dag er uit?

De dag begint om 5:00 uur ‘s ochtends met een gong om gewekt te worden en duurt tot 21:00 uur. Door de dag heen worden zittende en lopende meditatie met elkaar afgewisseld, totaal ruim tien uur. Daarnaast zijn er een paar rustmomenten voor het nuttigen van maaltijden, andere dagelijkse activiteiten en (mindful) rust. Iedere avond is er om 18:00 uur een lezing om de ervaringen door de dag heen te kunnen plaatsen en je begeleiden in het proces. Iedere ochtend na het ontbijt zijn er individuele gesprekjes waarin je je ervaring deelt en je helpende instructies op maat krijgt.

[hr]

3. Waarom is de continue beoefening van mindfulness zo belangrijk tijdens een vipassana retraite?

Mindfulness beoefenen is net als een vliegwiel wat je in gang zet. In het begin kan het zwaar zijn en lijkt het soms energie te kosten maar wanneer het momentum er is, gaat het steeds gemakkelijker.

Dit momentum helpt om de geest tot rust te laten komen. Dan wordt de geest helder, net als wanneer het water in een meer tot rust komt als de wind gaat liggen. Dit zijn de voorwaarden waarbij innerlijke proces van vipassana-inzicht op gang kan komen.

[hr]

4. Hoe kan je begeleider je hierin helpen?

Sommige deelnemers laten ‘gaten’ vallen in hun beoefening. Ze gaan om zich heen kijken, gaan wat lezen, dagdromen of raken verzonken in gedachten. Dit is normaal, het is de natuur van de ongeoefende geest. Meestal is dit een reactie op de moeite die het kost om het momentum te creëren, of een reactie op lastige gedachten of emotionele gevoelens.

Het effect is echter dat ze blijven hangen in het begin, het vliegwiel komt steeds tot stilstand en moet steeds weer opnieuw in beweging worden gezet. Al snel wordt de beoefening een last. Dit schaadt het vertrouwen en de motivatie om door te gaan met de beoefening.

Als je merkt dat je hierin terecht komt, meldt het zo vroeg mogelijk tijdens het dagelijkse interview. Je begeleider geeft je dan handvatten hoe je hiermee om kunt gaan om de draad weer op te pakken.

[hr]

5. Welke rol heeft de begeleider nog meer?

Het proces van vipassana inzicht is voor iedereen gelijk. Er zit zelfs een universele volgordelijkheid in. Toch gaat iedereen er op zijn of haar unieke manier doorheen. Een begeleider heeft dit pad zelf gelopen en bezit kennis en kwaliteiten om te herkennen waar je je bevindt op het pad. De beoefening kent vele valkuilen en je raakt makkelijk de weg kwijt, ook al zijn de instructies in essentie zo simpel.

Door een dagelijks gesprekje (interview) kan de begeleider je ‘coachen’ door de beoefening heen. Soms door hele specifieke instructies te geven, soms door je alleen maar te motiveren of te bevestigen dat je ‘goed’ zit.

[hr]

6. Hoe zit het met de donatie en de vergoeding?

De kostprijs gebruik we om deze retraite mogelijk te maken. Hier betalen we het arrangement van, onze eigen reis- en verblijfkosten en overige kosten, zoals BTW-afdracht en advertenties. Wij verdienen hier niets aan. Het geven en begeleiden van deze retraite zien wij als een gift van onze kant. Waar het ons om gaat is dat we iedere keer weer zien dat deelnemers hun vruchten plukken van hun beoefening. Mensen transformeren soms hun leven in positieve zin, doordat ze uit onheilzame patronen zijn gekomen.

Na afloop van de retraite kun je ter plaatse – op naam of anoniem – een bijdrage doen. Dit gebruiken wij voor ons levensonderhoud, gebruiken het om dit mogelijk te maken voor mensen met weinig financiële draagkracht en organiseren hier andere retraites van. Je kunt je bijdrage contant geven, of pinnen. Je kunt het eventueel ook per bank overmaken, of via de donatie-knop op de website. Lees er hier meer over.

[hr]

7. Ik kan niet op een kussentje zitten. Kan ik dan wel meedoen?

Voor normaal gezonde mensen blijkt zitten op een kussentje, of een meditatiebankje, het meest praktische te zijn om te oefenen. Vooraf en tijdens de gesprekjes krijg je nog praktische tips hoe je het beste kunt zitten. Het belangrijkste criterium is een zithouding te vinden waarmee je het zo lang mogelijk volhoudt. Mocht je om gezondheidsredenen niet kunnen zitten op een kussentje of een meditatiebankje dan ben je nog steeds van harte welkom. Je kunt ook op een stoel mediteren. Heb je hier twijfels over, kun je vooraf met ons bespreken.

[hr]

8. Ik ben op een speciaal dieet. Kan ik mijn eigen eten meebrengen?

De maaltijden zijn vegetarisch, compleet, gevarieerd en licht verteerbaar. Zelf eten meebrengen is niet mogelijk. We kunnen helaas geen rekening houden met persoonlijke (smaak)voorkeuren. We willen je dan ook vragen om hier flexibel en welwillend mee om te gaan.

Mocht het zijn dat je voor gezondheidsdoeleinden een speciaal dieet hebt gekregen, dan kun je dit met ons overleggen. Wij houden hier dan uiteraard wel rekening mee.

[hr]

9. Is vipassana meditatie voor mij geschikt?

Vipassana meditatie is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke en geestelijke gezondheid en stabiliteit. Voor sommige mensen kan het uitdagend of spannend zijn om tien dagen in stilte te verblijven maar, zoals meditatieleraar U Pandita regelmatig liet vallen: “Er is nog nog iemand dood gegaan door het beoefenen van vipassana meditatie”.

We vragen wel een houding van echte interesse en bereidheid om er moeite voor te doen. We vragen een welwillende houding om de instructies met geduld en enthousiasme te volgen, en een bereidheid om alle andere technieken, methodes en/of rituelen die je in je leven geleerd hebt, te laten varen voor de duur van de retraite. Alleen dan kun je er zeker van zijn dat je de vruchten kunt plukken van de retraite. Het dagschema lijkt zwaar maar wanneer je op een gemotiveerde manier oefent is het prima te doen. Alleen al het oefenen in de serene aanwezigheid van mede-mediteerders geeft al een speciale ervaring.

Natuurlijk heeft iedereen persoonlijke thema’s die actueel kunnen zijn, al dan niet met een oorsprong in het verleden. Vipassana meditatie is geen therapie maar kan wel een heilzame werking hebben op persoonlijke thema’s.

[hr]

10. Voor wie is vipassana meditatie niet geschikt?

Er is een bepaalde fitheid nodig om een retraite van tien dagen te kunnen doen. Als de omstandigheden in je leven teveel van je vragen waardoor je uitgeput of te onstabiel bent om de tien dagen te volbrengen is het niet het geschikte moment om mee te doen.

Als je lichamelijke of mentaal/emotionele gezondheid sterk te wensen over laat, of als je aan psychische problemen lijdt, kan een retraite te belastend zijn.

Als je hier twijfels over hebt, neem dan contact met ons op om dit te bespreken. Het kan zijn dat we je terugverwijzen naar jouw eventuele behandelaar, psycholoog, arts of therapeut om dit te bespreken.

[hr]

11. Ik ben zwanger. Is het dan mogelijk om mee te doen? En kan ik dan wel ’s avonds eten?

Als je zwanger bent kun je zeker mee doen. Dit is een hele bijzondere periode en groot geschenk voor jezelf en voor je ongeboren kindje.

Het is wel belangrijk dat de zwangerschap geen mogelijke complicaties heeft. We zorgen dat er voldoende eten is voor een extra maaltijd ’s avonds. We verzorgen dit in overleg met je.

[hr]

12. Slapen mannen en vrouwen gescheiden?

Mannen en vrouwen slapen gescheiden van elkaar. In het dagelijks leven kan de dynamiek tussen man en vrouw al veel oproepen, in een retraite kan dit een grote belemmering opleveren in de beoefening.

Zelfs wanneer je een relatie hebt is het toch niet aan te raden een kamer te delen. Tijdens het proces van naar binnenkeren en de stilte ontstaat er een hele andere dynamiek dan in het dagelijkse leven. Dit kan verwarrend werken wanneer je dicht bij elkaar bent en de beoefening sterk belemmeren. Het is prima om samen een retraite te doen maar we raden aan om hier van tevoren goede afspraken over te maken met elkaar.

[hr]

13. Moet ik het Boeddhisme aanhangen om Vipassana te beoefenen?

Nee je hoeft zeker geen Boeddhisme aan te hangen. Het maakt verder ook niet uit of je wel of niet een bepaalde godsdienst aanhangt. De essentie van vipassana meditatie gaat over het cultiveren van universele menselijke waarden wat leidt tot een leven dat goed is voor onszelf en voor anderen.

[hr]

14. Kan ik de retraite voortijdig verlaten?

Wij raden het sterk af om de retraite voortijdig te verlaten. Er zit een opbouw in de retraite. We begeleiden je stap voor stap door het proces heen. Als je voortijdig vertrekt heb je de techniek maar half geleerd en kun je het niet goed voortzetten thuis. Dit zou zonde zijn van je tijd en het geeft ook een onbevredigend gevoel achteraf. Als je van tevoren twijfelt of je de hele periode kunt blijven, neem dan contact met ons op om dit te bespreken.

Het kan ook dat de twijfel tijdens de retraite zelf komt (zie ook punt 4). Hoe eerder je dit bespreekt, hoe beter we je kunnen ondersteunen.

Uiteraard werkt dit anders door overmacht. Mocht er thuis iets gebeuren waardoor je moet vertrekken, dan hebben wij hier natuurlijk alle begrip voor.