Retraite Lang Weekend Vipassana – Stilte Retraite

Tijdens het vipassana retraite weekend beoefenen we de boeddhistische vipassana-meditatie. Dit is de voorloper van de mindfulness meditatie en alle andere gerelateerde meditatievormen. De focus ligt op zelfobservatie, waarbij het doel is om de geest diepgaand te zuiveren. Door middel van oefeningen worden vijf kwaliteiten versterkt: vertrouwen, energie, mindfulness, concentratie en (intuïtieve) wijsheid. Niet alleen voel je je hierdoor gelukkiger, je zelfvertrouwen wordt er ook groter door.


Voor wie is het vipassana retraite weekend bedoeld?

Dit vipassana retraite weekend is vooral geschikt voor mensen die zich een tijdje in stilte terug willen trekken, en die graag met gerichte instructies hun geest willen onderzoeken om verder tot zichzelf te komen. Ook wordt de verbinding tussen lichaam en geest verdiept en verstevigd.

Ervaring met mindfulness en/of vipassana meditatie is handig, maar zeker geen vereiste. Het is belangrijker dat je bereid bent om lange tijd in stilte door te brengen, zonder contact met anderen. Ook zijn enthousiasme en welwillendheid van belang. Als je twijfelt of het weekend iets voor jou is, kun je altijd contact opnemen.

Als je (een verleden hebt van) een psychische kwetsbaarheid, zoals depressie, trauma, angststoornis, psychose-gevoeligheid, dan kan dit weekend mogelijk te activerend voor je zijn. Mocht je hierover twijfelen, neem dan contact met ons op. Je kunt eventueel ook kijken of de Trauma Sensitive Retreat beter bij je past.


Wat doen we?

Het vipassana retraite-weekend draait vooral om stilte. We mediteren volgens de methode van de Birmese leraar Mahasi Sayadaw (1904-1982), in de traditie van zijn leerling Sayadaw U Pandita. Je hebt gedurende het weekend geen contact met anderen, omdat je continu bezig bent met oefenen.


Voordelen

Het doel van het vipassana retraite weekend is om meer innerlijke rust en stilte te creëren. Dit heeft allerlei voordelen op de lange termijn:

 • Je beleeft eenvoudiger gevoelens van vreugde en geluk
 • Je komt in contact met je intuïtieve innerlijk wijsheid
 • Je vergroot je vaardigheden met betrekking tot mindfulness
 • Je komt op een zinvolle manier tot jezelf

Programma

Voor aanvang van het vipassana retraite weekend ben je op vrijdagochtend vanaf 10.00u welkom op de locatie. Je hebt dan na aankomst een uurtje om je op je kamer te installeren, kennis te maken met andere deelnemers en eventueel de omgeving te verkennen met een kleine wandeling. Het retraite weekend start vrijdagochtend om 11.00u met kennismaken en een korte inleiding. Om 12.00u staat er een warme maaltijd klaar voor iedereen, en om 14.00u beginnen we. Na de eerste instructies gaat de stilte in.

Zaterdagochtend start het programma om 5.30u. De dag wordt gevuld met sessies van een uur, waarin we afwisselend lopend en zittend mediteren. Er zijn drie maaltijden: ontbijt om 7.00u, een warme maaltijd om 12.00u en bouillon om 17.30u. ’s Avonds begint er om 18.30u een lezing, gevolgd door aanvullende instructies. We stoppen om 21.00u.

Zondagochtend volgen we hetzelfde programma als op de zaterdag. Zaterdagmiddag en zondag ochtend is er tijd voor persoonlijke instructies en interviews van ongeveer 15 minuten per persoon (op inschrijving). Om 14.30u wordt de stilte verbroken, en vervolgens nemen we tot 16.00u de tijd om te integreren en ervaringen uit te wisselen.

Dagschema


Praktische gegevens

 • Locatie: The Land of Now – Veenweg 9a, 9628TW Siddeburen
 •  Datum volgende retraites:
  – 11 t/m 13 november 2022
  – 10 t/m 12 maart 2023
 • Tijden: vrijdagochtend 10.00u t/m zondagmiddag 16.00u.
 • Begeleiding: Jerome Stoel & Wietske Buruma (ass.)
 • Maximaal aantal deelnemers: 16 personen
 • Kostprijs: €335,- voor verblijf op een eenpersoonskamer met eigen sanitair (douche en toilet).
 • Begeleiding is op basis van een donatie (dana).
 • Alle maaltijden worden verzorgd door The Land of now en zijn biologisch, veganistisch en ayuvedisch geïnspireerd om het meditatieproces optimaal te ondersteunen.
 • Het is mogelijk een voorovernachting te boeken bij The Land of Now voor €55,- per nacht inclusief toeristenbelasting en ontbijt. Dit kan via een link die in de bevestigingsmail staat. Kostprijs is excl. de eventuele voorovernachting.

Aanmelden

Klik op de knop om je direct aan te melden

 335,00 (plus donatie) Direct Aanmelden

Ervaringen van deelnemers

Het Vipassana weekend was voor mij een eerste ervaring met mediteren en met een stilteweekend. Ik heb het weekend als indrukwekkend ervaren. De stilte op zich zelf vond ik een weldaad, het mediteren daarentegen vond ik bij momenten erg zwaar en confronterend maar zeker ook helpend en helend. Het is bijzonder om met andere mensen samen te zijn en to… Read more

LB
Lees meer ervaringen


Meer informatie of een optie nemen?

Je kunt een optieaanvraag doen via deze link. Ik laat je weten of dit mogelijk is. Tot vijf weken voor de startdatum is een optie van maximaal twee weken mogelijk, van vijf weken tot twee weken voor de startdatum is een optie van maximaal een week mogelijk.

Neem voor meer vrijblijvende informatie contact op via onderstaand formulier.

Wil je jouw email-adres goed controleren? Als dit niet klopt kan ik niet antwoorden.