omgaan met negatieve energieIedereen komt wel eens in contact met de negatieve energie van anderen. Die ene collega, leidinggevende of die hele afdeling. Op verjaardagbezoek waar die ene tante of oom ook is. Of misschien zit je eigen partner of je kind wel eens in een negatieve bui. Waar je het ook tegenkomt, hoe reageer je? Wil je het liefst weglopen? Ga je mee in de negativiteit? Of doe je alsof je neus bloedt? Hoe je er ook mee omgaat, het is vaak een uitdaging om bij jezelf te blijven als je het tegenkomt.

Wat kun je doen?

Op één of andere manier willen we weg van de negativiteit blijven, zo zijn we nu eenmaal biologisch geconditioneerd. Toch is dit niet altijd mogelijk, eigenlijk nooit. Waar positiviteit is, is ook negativiteit. Je kunt het niet ontlopen. Het is onderdeel van het leven. Negatieve energie nodigt je uit om bij jezelf te blijven. Dus in plaats van er, op jouw manier, van weg te gaan, is dit een uitnodiging niets te doen. Zolang je nog de neiging voelt dat je iets moet doen, kun je dit als middel gebruiken om in innerlijke vrijheid te komen. We gaan er even een oefening mee doen. Denk voor een moment eens aan een persoon die je associeert met negatieve energie.

Keer naar binnen

Keer naar binnen en maak contact met wat het in je oproept. Misschien krijg je er gedachtes bij of komen er oordelen op. Misschien roept het een bepaalde emotie op, bijvoorbeeld boosheid, frustratie, afkeer, verdriet of maakt het je moe. En misschien merk je op dat je ademhaling verandert. Bijvoorbeeld sneller of hoger, of oppervlakkiger. Of er gebeurt op lichamelijk niveau iets.

Wat raakt het in jou?

Wat er ook gebeurt, het raakt iets in jou aan. Nu is het niet nodig om te gaan denken waar dat dan mee te maken heeft. Het is veel meer dat je even stil staat bij wat er gebeurt. En daar dan in ontspant.

De omslag

Want als je er even bij blijft, merk je misschien op hoe je vanbinnen aanspant of misschien zelfs verkrampt. Ik wil je nu uitnodigen om zonder oordeel, zonder betekenis, voor een moment bij de ervaring van het aanspannen te blijven. Deze te onderzoeken met een nieuwsgierige blik. En dit toe te laten. Als je er bij blijft, zul je merken dat de ervaring verandert. Misschien wordt deze eerst nog even iets groter of verdwijnt het direct. Wat er ook gebeurt, blijf erbij. Zonder oordeel. Het kan dat je even moet oefenen maar op een gegeven moment zul je merken dat de ervaring komt, aanwezig is, en vanzelf weer gaat. Als er emoties komen, aanschouw deze dan zonder oordeel en laat ze komen en gaan. In een ander blog ga ik hier dieper op in.

Bewaak je grenzen als uiting van Liefde

Als je erbij kunt blijven, heb je de macht teruggekregen. Dan krijg je keuze wat goed is om te doen. Je bent dan in staat neutraal en zonder oordeel, te reageren op negatieve energie of ervoor te kiezen niets te doen. Vanuit deze neutraliteit ben je in staat je grenzen te bewaken. Het kan zijn dat je blijft, het kan zijn dat je weggaat. Het verschil is, dat je in contact met jezelf blijft. In contact met jezelf, blijft jouw eigen energie-veld onverstoord. Dit maakt het mogelijk een keuze te maken die goed is voor jou, de ander en de rest van de omgeving. In contact met jezelf blijven is een uiting van Liefde.

Een oefening in mededogen

Ik wil je uitnodigen hiermee te spelen. Het kan zijn dat je blijft, het kan zijn dat je weggaat. Het kan zijn dat je de ander stopt of corrigeert. Maar omdat je neutraal en oordeelloos blijft, is dit een uiting van mededogen. Je geeft geen voeding meer aan de negatieve energie van de ander. Het kan zijn dat de ander nog steeds in negativiteit blijft, maar dat is dan helemaal voor de ander. Het kan zijn dat de ander ontspant. Wat er ook gebeurt, jij hebt jezelf bevrijd van de negatieve energie. Laat je je meevoeren in de negativiteit, of gebruik je dit om bij jezelf te blijven? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Laat je reactie hieronder achter. Je krijgt dan van mij een basismeditatie waarmee je kunt oefenen om erbij te blijven.  Met een hartegroet Jerome

1 Comment

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.