Bij jezelf blijven in contact met anderen

Deze Bewust Vrij Tip gaat over hoe je in verbinding gaat en eruit gaat. En hoe je hier in kunt ontwikkelen.

Zo binnen zo buiten

Ik gooi er gelijk een concept in welke antwoord geeft op de titel. Alles is met elkaar verbonden. Wat je vanbuiten waarneemt representeert wat je vanbinnen ervaart. Wat je in je perceptie waarneemt, is wat je projecteert naar buiten toe. Als je verbonden bent met jezelf, kun je ook verbonden zijn met anderen. Als je niet verbonden bent met jezelf kunt je niet (echt) verbonden zijn met anderen. Liefde voor jezelf maakt liefde voor anderen mogelijk. Haat voor anderen gaat samen met zelfhaat.

Als je dit in je diepste wezen begrijpt, is het onmogelijk iemand, in wezen, te haten. Als er toch haat is, snijdt dit de weg naar jezelf af. Het enige wat je kunt doen is wat van de ander is, teruggeven en verantwoording nemen voor de gevoelens die van jou zijn.

Universele Liefde kent geen uitzonderingen.

Als je dit in diepste wezen begrijpt zal je ook jezelf niet meer wegcijferen. Dan zul je, uit Liefde, voorkomen dat een ander je schade aandoet of wanneer dit niet werkt zorgen dat dit niet verder uit de hand loopt. Je zult duidelijk zijn in je grenzen en doen wat er gedaan moet worden.

Universele Liefde kent geen compromissen.

Wanneer je slachtoffer bent van misbruik of het nu fysiek is of mentaal/emotioneel, ligt de oplossing daarom altijd in het helen, genezen en vergeven van jezelf. Niet in het vergeven van de ander, dat is niet jouw taak, dat is de taak en de verantwoording van de ander.

Universele Liefde vraagt verantwoording nemen voor het juiste.

De Magie van Eenwording

Wezenlijk verbinden met een ander, die veilig voor je is, kan zo mooi zijn. Het zijn die intieme momenten van één met met de ander zijn die het leven zo waardevol maken. In die intieme momenten lijkt het soms alsof tijd en ruimte niet meer bestaat. Eeuwigdurend, in volle overgave, ervaar je wie je werkelijk bent. Een harts-verbinding laat kosmische energie stromen. Je bent niet meer afgescheiden, je bent één met de ander en één met het universum. Hier komt het ware geluk naar boven.

Deze eenwording, dit geluk is waar we allemaal uiteindelijk naar streven. Het bijzondere is dat het met een ander makkelijker te realiseren is. Tenminste, soms.. Wanneer de omstandigheden juist zijn, en er voldoende veiligheid en vertrouwen is kan het spontaan gebeuren. Het kan op een terrasje gebeuren in een split-second. Het kan tijdens een intieme vrij-partij gebeuren. Het kan zomaar tijdens een goed gesprek gebeuren.

Het zijn vaak hele kleine signalen zijn die dit veroorzaken. Ze activeren allerlei lichamelijke processen onder invloed van hormonen als oxytocine, fenylethylamine vasopressine en endorfine.

Hoe reageer je bijvoorbeeld op de universele signalen van iemand die dichtbij je staat?

Een glimlach, zachte ogen, vochtige ogen, pupillen die vergroten, een zachte aanraking, naar beneden kijken, zachte vriendelijke stem, ontspannen lippen, met het lichaam naar je toe draaien, iets naar je toe buigen, harmonieuzer worden van de stem, donkerder worden van de huid, warmte, diepe ademhaling, ontspannen van de spieren, gelijkmatige bewegingen.

Als de omstandigheden goed zijn en er is veiligheid en vertrouwen, ga je hier al snel in mee.

Intimiteit en kwetbaarheid

Toch kan het ook omslaan. Intimiteit komt samen met kwetsbaarheid, dus als er maar iets verandert in het vertrouwen en de veiligheid is het weg. Ons brein heeft een feilloos emotioneel geheugen voor gevaar. Dit is een overlevings-mechanisme. We hadden nooit blijven bestaan als ras als we dit mechanisme niet hadden. Helaas zijn delen van ons brein evolutionair achtergebleven. De diepere lagen van ons brein functioneren nog net zoals in de tijd van de dinosaurus en de sabeltandtijger. Een klein onderdeel van ons brein, de amygdala, heeft kleine signalen al als gevaar beoordeeld nog voordat we er bewust van zijn. Waarom? Omdat een ander deel van ons brein, de hippocampus, signalen opslaat die te maken hebben met gevaar. Iedere keer als er een signaal binnenkomt wat de hippocampus associeert met het gevaar van toen, grijpt de amygdala in en zet je lichaam in een vecht, vlucht of bevries-toestand. Hierbij is onder andere het hormoon adrenaline bij betrokken.

En ook hier, hoe reageer je bijvoorbeeld op de volgende universele signalen van een naaste?

Een kleine frons, samengeknepen lippen, even wegkijken, mondhoeken die wegzakken, een zucht, gefixeerd aankijken, met een zucht omhoog wegkijken, ogen die snel van links naar rechts kijken, glazig kijken, pupillen die verkleinen, draaiende ogen, afwenden van het lichaam, onrustige bewegingen, snel gaan praten, plotseling zacht praten, harder praten, onverwachte bewegingen, verstijven, stil worden, aangespannen kaken, adem inhouden, sneller ademen, hoger worden van de stem, transpireren, rood worden, bleek worden, kin omhoog bewegen, hoofd naar beneden bewegen, nee-schudden, grimassen.

Onderzoek uit de vorige twee voorbeelden eens welke signalen de verbinding met de ander veroorzaken of verdiepen en welke signalen ze juist verbreken.

Onderzoek ook eens hoe je er vanbinnen op reageert. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je ademhaling, met je hartslag, met je spierspanning, je ogen, etc.?

De Uitnodiging

Terug naar zo binnen, zo buiten. Wanneer je een relatie hebt met iemand, in welke vorm dat ook, resoneer je op één of andere manier op elkaar. Als je er gevoelig voor bent, halen de signalen vanbuiten je makkelijk uit je centrum. De uitnodiging is dus om in je centrum te blijven. Verbonden in je centrum, betekent keuze hebben om te verbinden met anderen. Je kiest dan bewust om te verbinden of je kiest bewust om je niet (meer) te verbinden. Dit raakt de essentie van tantra, maar ook van conflict-hantering, mediation, en alle beroepen waarin verbinden met anderen een must is.

Verbonden zijn in je centrum betekent aanwezig blijven bij datgene waar je afkeer van hebt, en aanwezig blijven bij waar je naar verlangt.

Oefening

Ga komende week het volgende experiment aan:

  • Merk in contact met anderen op wat er vanbinnen bij je gebeurt.
  • Span je aan, of ontspan je?
  • Wat gebeurt er met de ademhaling, spierspanning, hartslag, etc.?
  • Wanneer dit gebeurt, maak er een notitie van en kijk er zonder oordeel naar. Probeer het niet weg te duwen, probeer het niet vast te klampen. Probeer er met een milde nieuwsgierige blik naar te kijken.
  • Maak er in een schrijfblokje, een notitie van.

Zo kom je erachter, hoe jouw patronen werken en zullen ze langzaam verzachten.

Opmerking

Wanneer je het gevoel hebt dat je in een destructieve onderdrukkende relatie zit, waar je je onveilig voelt is het beter om je hierin te laten begeleiden door een professional.

Neem contact op wanneer je hier advies in wilt.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.