Mediteer jij wel eens?

Ik stel die vraag vaak aan mensen. Ze antwoorden bijna altijd op dezelfde manier. De mensen die het geprobeerd hebben, zijn vaak weer gestopt omdat ze het niet volhielden. Dat is niet zo gek, want veel mensen mediteren zonder te een duidelijke intentie. Het draait dan vaak uit op een teleurstelling. Daarom is het handig dat je eerst weet wat meditatie is, waar je het voor gebruikt en wat je ervan kunt verwachten.

Motivatie

De vraag die je aan jezelf kunt stellen is; Waarom wil ik mediteren? Oftewel, wat is je motivatie? Wil je beter kunnen ontspannen? Wil een betere gezondheid? Wil je inzicht krijgen over jezelf? Of ben je op zoek naar de ultieme waarheid? Als je dit helder hebt, is het makkelijker om het vol te houden. Je weet waar je het voor doet.

Wat is meditatie eigenlijk?

Je kunt meditatie vooral zien als een training van de geest. Met een getrainde geest blijf je stabiel in alle situaties. Je geest wordt stiller, je neemt helderder waar en bent meer verbonden in het hier en nu. In dit artikel sta ik stil bij de essentie van mediteren. Ik reik je ook een praktische instructie aan voor een basis-meditatie.

Meditatie leidt tot keuzevrijheid

Door te mediteren, word je bewust van de oorzaak van jouw onbewuste reactie op een prikkel. Dit kan een reactie zijn op een beeld, een geluid, een gevoel, een reuk, een smaak of een gedachte. Je kunt bijvoorbeeld geleerd hebben, dat je koekjes eet wanneer jij je alleen voelt. Of dat je geïrriteerd reageert, wanneer iemand je op een fout wijst. Welk gedrag je ook vertoont, er is altijd een oorzaak, die diep in je bewustzijn verscholen ligt. Eigenlijk kun je het zo zien dat, vóórdat we gedrag vertonen, er al een hele keten van oorzaak-gevolg koppelingen is doorlopen. We noemen dit, patronen of conditioneringen.

Door meditatie wordt je bewust van deze conditioneringen. Je ontwikkelt innerlijke kracht om ze te stoppen. Beter gezegd, om er niet op te reageren. Dit geeft keuzevrijheid en leidt naar bewuste vrijheid.

Meditatie is als een druppel inkt

Het trainen van je geest door meditatie is hetzelfde als het trainen van je spieren. Het gebeurt in kleine stapjes. Je moet veelvuldig trainen om een marathon te kunnen uitlopen. Op dezelfde manier moet je veelvuldig mediteren om een krachtige geest te krijgen. Een mooie metafoor die hierbij hoort, is het druppelen van inkt in een emmer water. Eén keer mediteren is als één druppel inkt in een emmer water. Je ziet even een wolkje maar al snel is deze opgelost. Twee keer mediteren geeft hetzelfde resultaat, en de volgende twintig ook. Zoals water langzaam maar zeker de kleur van de inkt krijgt, zo zal je geest ook langzaam maar zeker krachtiger worden.

Mediteren geeft een grote beloning maar vraagt discipline en doorzettingsvermogen.

Instructie voor een basismeditatie

Hieronder vind je de instructie voor een basis-meditatie, waarmee je ontspant en leert concentreren.

  1. Zorg voor een rustige omgeving waar je niet gestoord wordt.
  2. Ga op een comfortabele manier zitten die je wat langer volhoudt. Je kunt voor de kleermakerszit kiezen of op een stoel. Welke houding je ook kiest, ga niet liggen. Daarmee blijf je niet alert.
  3. Zorg dat je knieën zich op dezelfde hoogte bevinden als, of lager dan je heupen. Dit kan met behulp van een meditatie-kussen.
  4. Zit ontspannen en met een rechte rug. Zo, dat je je zitbotjes kunt voelen. Houd je hoofd rechtop boven je romp en trek je kin lichtjes in.
  5. Leg je handen in je schoot met de rug naar onderen en raak met je linker duim, zachtjes je rechter wijsvinger aan.
  6. Leg je tong ontspannen tegen de overgang van je verhemelte en de achterkant van je voor-tanden.
  7. Neem jezelf voor om op een vriendelijke en positieve manier te mediteren.
  8. Laat nu je ogen dichtvallen en word je gewaar hoe je zit.
  9. ‘Loop’ met je aandacht je hele lichaam af. Eerst je hoofd, dan je armen, vervolgens je romp, je benen en tenslotte je voeten.
  10. Vervolgens breng je je aandacht naar je buikademhaling.
  11. Wees je gewaar van het rijzen en dalen van je buik.
  12. Iedere keer als je buik begint met rijzen, zeg je met je interne stem fluisterzacht: ‘Rijzen’. Met je volle aandacht blijf je nu bij het rijzen.
  13. Iedere keer als je buik begint met dalen, zeg je met je interne stem fluisterzacht: ‘Dalen’. Met je volle aandacht blijf je nu bij het dalen.
  14. Als je merkt dat je afdwaalt met je gedachtes, ben je je hier gewaar van door met interne stem fluisterzacht te zeggen ‘Gedachte’. Wanneer je er van gewaar bent, keer je, op een vriendelijke manier, terug naar het rijzen en dalen van je buik.

Stel jezelf in het begin geen grote doelen. Vijf tot tien minuten is voor de meeste beginners al lang genoeg. Wees ook niet teleurgesteld als het niet lukt. Je lichaam en je geest zijn nog niet gewend aan het stil zitten. Ze doen er dan alles aan om je af te leiden. Gebruik je interne glimlach.

Toen ik net begon te mediteren heb ik heel wat strijd gehad. Mijn lichaam deed zeer, mijn benen gingen slapen en mijn nekspieren verkrampten. Heel vaak kwam ik er aan het einde achter dat ik de hele ‘meditatie’ verzonken in gedachten was geweest. Toch trad er na verloop van tijd verbetering op. Mijn lichaam werd soepeler zodat ik langer en comfortabeler kon blijven zitten. Langzaam maar zeker werd mijn geest stiller. De metafoor van de inkt heeft me geholpen om door te zetten. Nu pluk ik dagelijks de vruchten van mijn routine. De stilte van mijn geest gedurende de meditaties, neem ik mee in mijn leven. Ik voel me steeds meer bewust en vrij.

2 Comments

  1. Wat een mooie tip om met je aandacht bij het rijzen van je buik te blijven en je gedachtes te benoemen als gedachte om dan weer met je aandacht naar je buik te kunnen gaan

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.