Top-menu

Het geheim van levensgeluk

Wanneer was je voor het laatst blij?

Lachende BoeddhaBlijdschap is het gevoel wat kinderen mij geven, spelend op het schoolplein. Blijdschap komt op door het krijsen van meeuwen, vrijuit vliegend in de lucht.

Als ik aan blijdschap denk, komen er beelden in mij op van zonsopgang in de bergen waarbij de zon boven de ochtendnevels uitstijgt. Als ik aan blijdschap denk, denk ik aan helder stromend water waarbij je de keien op de bodem hoort kletteren in een eindeloze dans.

Blijdschap is helend. Het opent mijn hart en het maakt mij sterk. Blijdschap laat mij de stappen zetten die me verder brengen, op dezelfde onbevangen manier als toen ik kind was. Blijdschap is zuiverend en bevrijdend. Blijdschap laat mij vieren dat het goed met mij gaat. Blijdschap laat mij vieren dat het goed met anderen gaat. Het stimuleert, het motiveert, het inspireert.

Blijdschap is een positieve emotie die samengaat met tevredenheid. Wie blij of gelukkig is, ondervindt geen gebrek of stress, heeft positieve gevoelens over de omgeving of zichzelf en heeft dan ook geen grote behoefte om iets te veranderen. Een bekende uiting van blijdschap is lachen, en soms ook huilen.

Blijdschap is besmettelijk

Blijdschap is het goede in anderen zien en wensen dat het nog beter met ze gaat. Blijdschap is wat een moeder voelt voor haar kind wanneer het met een mooi rapport thuiskomt. Wanneer iemand je onbevangen en blij benadert, kan het niet anders zijn dat je er zelf in mee gaat. Stemmingen en met name blijdschap zijn besmettelijk.

Wanneer deze positieve gevoelens langere tijd aanhouden, ervaar je levensgeluk. daarom is blijdschap de poort naar geluk.

Verbonden aan blijdschap zijn humor, vrolijkheid, positiviteit en vreugde. Blijdschap leidt direct naar geluk. Het is niet voor niets dat blijdschap zo’n belangrijke plek inneemt in alle spirituele tradities. Boeddhistische monniken kenmerken zich door hun gevoel voor humor. Veel hebben bolle wangen en pretoogjes gekregen door het vele lachen.

Blijdschap kan je nu ervaren

Wanneer je een ‘nu-ervaring’ hebt, begrijp je dit. Zo’n ervaring kun je spontaan hebben. Bijvoorbeeld wanneer de grootsheid van de natuur je overweldigt. Stel je maar eens voor: Als je de last van al je gedachten, overtuigingen, concepten, ideeën, zelfbeeld, normen en waarden, herinneringen uit het verleden, zorgen voor de toekomst en al het andere wat in je denkwereld zit voor een moment loslaat… Wat blijft er dan over? Niets om je zorgen om te maken, niets wat ‘belangrijk’ is, niets wat nog gedaan moet worden, geen onvervulde verlangens, geen verwachtingen, niets. Het enige wat overblijft is humor en blijdschap. De realisatie is dan dat je ziet dat wie je denkt dat je bent je niet bent. Het leven is een groot spel van mysteries en wonderen.

Andersom heeft blijdschap dezelfde verlichtende ervaring. Wanneer heb je voor het laatst goed gelachen? Iedere lachbui is een moment van verlichting. Hiermee wordt het hele concept van spirituele verlichting overhoop gehaald. Je kunt beter af en toe flink lachen, dan jarenlang serieus mediteren zonder blijdschap te ervaren. Ik wil je zeker aanraden om te mediteren maar ik wil je nog veel meer aanraden om humor en blijdschap te (blijven) ervaren.

Blijdschap
bevordert gezondheid
beter dan vitaminepillen
Twee maal daags hardop
lachen

Oefening in levensgeluk

Mediteren op blijdschap doe je op dezelfde manier als in de meditaties van mijn vorige tips, dus deze keer geen instructie. In plaats daarvan een kleine oefening met een groot effect.

De vooronderstelling achter deze oefening is dat blijdschap besmettelijk is. Als je dus anderen blij maakt wordt je zelf ook blij. Als je dit veel doet, draagt dit bij aan je levensgeluk.

  1. Wie zou je een compliment willen geven over iets waar hij of zij goed in is? Iemand die het niet verwacht. Iemand die je al lang niet gesproken of gezien hebt.
  2. Stuur deze persoon een handgeschreven kaartje of een klein presentje met het compliment dat hem of haar wilt geven.
  3. Doe het vanuit onbevangenheid, maak je niet druk om wat hij of zij ervan zal denken.
  4. Verwacht niets terug.
  5. Herhaal dit voor anderen, zodat het langzaam een tweede natuur begint te worden.
  6. Laat je ‘besmetten’ met de blijdschap van de ander en merk hoe het je leven transformeert.

Ik wens je alle goeds toe.

Oh, en er is een bijwerking… je loopt het risico dat anderen in je omgeving ook meer geluk ervaren.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Naar boven