Ervaringen van de deelnemers

Ik vraag regelmatig feedback aan de deelnemers. Zo kan ik de retraites en trainingen blijven verbeteren en zelf blijven groeien. Iedere keer weer ben ik onder de indruk van wat ik terugkrijg. Het ontroert me en maakt mij dankbaar dat ik dit werk mag doen.

[tabs style=”boxed”] [tab title=”Vipassana Weekend Retraite”]

Ik heb het Vipassana weekend bij Jerome en Wietske als zeer verrijkend ervaren. Met een diepe kennis, eigen ervaring en zorgvuldigheid wordt het weekend neergezet. Waardoor ik op een veilige manier uitgenodigd werd om echt de diepte op te zoeken in mijn vipassana mediatie. Ik kom zeker terug!

Man

Topkwaliteit!

De begeleiding was perfect. Jerome heeft duidelijk veel training ervaring en kan de dingen zeer helder en duidelijk overbrengen. Jerome draagt echt het weekend op zeer prettige wijze. De retraite werd gegeven op een toplocatie, in een heerlijke landelijke rust. Je ziet de liefde van Sjoerd voor zijn accommodatie in de kleinste details. De maaltijden waren voortreffelijk en zeer gevarieerd!

Ik heb dit vipassana weekend ervaren als verdiepend. Ik was helemaal los van het dagelijkse leven. De rust en de scherpte van aandacht tijdens het weekend heb ik nog nooit zo intens ervaren.

De eerste vier dagen na het weekend bleef de aandachtigheid nog sterk aanwezig. Kleine dingen waren nu ineens heel waardevol. Ik kon zelfs niet eens achteloos een druif in mijn mond stoppen terwijl ik iets aan het doen was. Ik vond dat zo zonde van de druif, dat ik daarna uit bij elke druif die ik at, alle activiteiten staakte om alle aandacht aan het eten van de druif te schenken. Het aardige was dat dit niet uit discipline gebeurde, maar uit een pure natuurlijke impuls. Zoals dat gaat in het leven ebde de verhoogde aandachtigheid na een dag of vier langzaam weg. Mijn dagelijkse meditaties konden dat niet tegenhouden. Ik ben in ieder geval een ervaring rijker en dat motiveert enorm.

Ga zo door!

 

ManBedrijfskundig adviseur/projectmanager

Het vipassana weekend was rustgevend, soms zwaar en lang. Mooie omgeving. Stilte helpt enorm om me op mezelf te focussen.

Ik kende de principes al, veel was bekend. De metafoor van het tuintje is wel helder, al ben ik niet zo’n tuinierder. Wat bij mij binnenkwam en wat ik veel herhaald heb sinds de retraite is dat alles een begin, een midden en een einde heeft. Voor een notoire vasthouder als ik ben, is dat een goede mantra voor me.

Schitterende locatie. Ben een paar keer buiten het hek geweest, mooi dorp. Verzorging echt uitstekend.

Ik zocht rust in mijn hoofd en heb dat zeker gevonden. De kunst is het in het dagelijks leven vol te blijven houden. Ik probeer dagelijks bij het opstaan te mediteren, maar het lukt gewoon niet altijd. Vind de link naar insight timer een fantastische, omdat er zoveel aanbod is van zowel langere als kortere meditaties

Het is druk op mijn werk, maar ik herinner me nog steeds de rust in mijn hoofd en ga er wel steeds naar terug. Ik noem het verschil altijd: in of uit mezelf zijn. En uit mezelf ben ik dan vooral bezig met werk, anderen etc. Leven vanuit het in mezelf zijn doet me goed, dus ik zal mijn best blijven doen om meditatie in te bouwen in mijn leven. In die zin was het weekend weer een goed startmoment.

JokeOnderwijs, 60 jaar

Het vipassana weekend was een bijzondere ervaring. Je staat letterlijk stil bij jezelf, bij het leven. k voelde me veilig. Jerome is vakkundig, hij heeft veel kennis en ervaring en hij straalt veel rust uit. In het 15 minuten gesprek wist hij me het juiste zetje te geven waardoor mijn ervaring dieper en rijker werd.

de locatie ligt in een mooi dorpje en een gezellige boerderij. De meditatieruimte had een serene en rustgevende uitstraling. De tuin was prachtig, alles stond net in bloei. En niet te vergeten: het biologische eten was erg lekker.

Ik heb de stilte zelf als fijn ervaren. Gelijktijdig vond ik het proces ichamelijk en mentaal best zwaar. Je komt je eigen patronen en oordelen constant tegen als je je aandacht probeert te ‘trainen’. Ik vond het fijn dat de zitmeditaties afgewisseld werden met loopmeditaties.

Nu na de retraite voel ik me soms helderder. Ik zoek nog meer de stilte op, ook in mezelf. En ik probeer de dagelijkse dingen met meer aandacht te doen.

BärbelIntegratief coach / counselor en teamleider bij Vluchtelingenwerk

Dit was mijn eerste stilte retraite. Vond het heel fijn om te doen. Stilte mocht van mij nog langer duren. Meditatie, hele dag door vond ik wel pittig (ik moest er aan wennen) maar wel te doen. de begeleiding van Jerome was duidelijk.

Ik ben milder naar mijzelf ben geworden, in mijzelf. Mijn gedachten, ik , mogen er zijn.

Het leven nu ervaar ik als druk…te veel prikkels om mij heen. Het is best moeilijk om je daarvoor af te sluiten, dat wil zeggen ze niet helemaal binnen te laten. Maar dat is wel waar ik naar streef. Veel mediteren, retraites en nieuwe stijl van het leven.

OljaMedisch secretaresse

Ik vond het weer heel erg fijn om in stilte te zijn. De eerste dag was ik nog erg druk in mijn hoofd. Later werd het rustiger en ervaarde ik “radiostilte”. Dit kwam mede door de dhamma talk van de avond ervoor en door de inzichten die ik heb gekregen, zoals aanwezigheid van mijn ego, het vele plannen en hoe ik me laat storen door mijn mobiele telefoon (veelal onbenulligheden).

Dank je wel, Jerome. Ik heb veel van je geleerd. Je bent een goede leraar door je bruikbare aanwijzingen en inzichten.

Jolanda van der HeijdenMindfulnesstrainer, 52 jaar

Mijn algemene indruk van het stilte weekend is dat het goed verzorgd was, met duidelijke instructies en een prachtige locatie.

Hoe heb ik het stilte weekend ervaren? Het afwisselend lopen en zitten was een fijne combinatie. De oefeningen vond ik eenvoudig te volgen. Focussen lukte mij beter, doordat er geen contact was met anderen. Ik was helemaal met en bij mezelf. Ook een fijne, open groep gelijkgestemde mensen. De pauzes tussendoor waren prettig.

Na het weekend ervaar ik nu meer innerlijke rust en focus, een verdieping in mezelf.

KarinCoach, trainer, secretaresse

Ik heb een goede algemene indruk van het retraite weekend. De begeleiding was prima en de locatie super.

Ik het stilte weekend als heel bijzonder ervaren. Het sloot precies aan op een moment in mijn leven en als antwoord op mijn vraag. I’m back on track!

MargrietOnline coach

Een heel positief, leerzaam, leuk en leerzaam weekend. De begeleiding was erg prettig, niks op aan te merken, heel mindful. De locatie was super relaxed met heerlijk eten en goede verzorging.

Ik heb gemerkt door de meditaties, oefeningen en (groep)gesprekken dat ik ga werken aan de volgende zaken: ontwikkelen van (zelf)kennis; opmerkzaamheid; mediteren. Dit om meer rust in mijzelf te creëren te midden van alle emoties en krachtenvelden. Als een rots in de branding de helikopterview vaker en beter te kunnen toepassen. Ook heb ik ontdekt dat ik oké ben met mezelf, ik ben op de goede weg.

Suzanne IJzerman

Het vipassana-weekend heb ik als heel erg goed ervaren met een liefdevolle begeleiding op alle fronten. een uitstekende locatie, gastvrij, eten fantastisch, fijne mensen.

Een weekend waarin (liefdevolle) aandacht is voor alles: persoonlijk, verzorging, achtergrond en theorie, praktische begeleiding. Een veilige, intieme setting: een absolute aanrader.

Ik vond het echt hartstikke fijn, dank je wel Jerome!

GP

Mijn algemene indruk van het vipassana-weekend is dat het goed verzorgd en overzichtelijk was. De begeleiding was uitstekend! Duidelijke uitleg & vooral ook praktisch. De locatie vond ik mooi met super gastvrije mensen!

Het stilte-weekend was een fijne & leerzame beleving. In een groep van 10 personen werden loop- en zitmeditaties afgewisseld. Dit resulteerde voor mij in een verbetering van mijn aandacht & focus. Ik heb geleerd soms zaken anders aan te pakken & patronen onder ogen te zien door ze te benoemen & ervaren. De locatie is schitterend & het vegetarische eten heel goed verzorgd.

Marije de Ruijter

Wat is je algemene indruk van het weekend?

Een fantastisch weekend!  Relaxt en zeer goed georganiseerd! Eten was geweldig en moest me inhouden om hier geen compliment over te geven tijdens de stilte ;-). De begeleiding was relaxt, helder en heerlijk ontspannen! Ik had het aan de ene kant wel fijn gevonden als er op zaterdag in de ochtend bv nog iets meer begeleiding gegeven zou worden over hoe te ademen en wat voor drempels je tegen kan komen met het ademen omdat ik nu me steeds hier mee bezig hield of ik het wel goed deed maar aan de andere kant heeft dit juist ook met mijn onderzekerheid te maken en die kon ik nu mooi onderzoeken 😉 Dus al met al, begeleiding was goed! ☺ De locatie is heel erg mooi!

Mijn ervaring met zowel Jerome als onze gastheer en vrouw zijn fantastisch geweest. Geweldig mooie mensen, ontspannen omgeving en heerlijk eten! Topverzorging! Doordat Jerome zo zichzelf is zorgt hij voor een hele ontspannen sfeer. De stilte die je samen mag ervaren is een mega groot kado voor zowel jezelf als de anderen. Je bent alleen en toch zo SAMEN. En door het alleen en toch zo samen te zijn heb ik gigantisch mooie inzichten gekregen en mee naar huis genomen. Tevens nog meer tools in mijn gereedschapskist om mijn hersens te trainen waardoor er nog meer rust en vertrouwen bij mij zijn gaan zitten.

Een GROOT DANK JE WEL JEROME! Zeker voor herhaling vatbaar!

Brigitte RijmersCoachingspraktijk (H)EFT in eigen handen

Ik vond het vipassana-weekend een waardevol en goed verzorgd weekend. Zowel qua accomodatie en eten  als qua inhoudelijke begeleiding van de retraite.

Ellen

Het vipassana-weekend was voor mij een intense en mooie ervaring, mooie opstap naar wellicht een 5 of 10daagse. De begeleiding was prettig en professioneel. Een mooie en rustgevende locatie en zeer welkom gevoel vanuit de eigenaren

Het was een intense en bijzondere ervaring, wat niet in een paar zinnen uit te leggen is. Ik zou een stilte-retraite in het algemeen niet aan iedereen willen aanbevelen, het is niet iets waarvan ik zou zeggen “echt iets voor jou”. Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Als iemand eenmaal de keuze heeft gemaakt om deel te nemen aan een stilte-retraite, dan zou ik Jerome zéker willen aanbevelen als een hele goede keuze tussen verschillende instanties die retraites aanbieden.

Klaas Boessenkool

Bijzonder gewoon. Gewoon bijzonder. De filosofie en de techniek voelen voor mij zo ‘logisch’. Het klopt aan alle kanten. Maar wat is het bijzonder om ook écht te ervaren wat het met je doet. Ik raad iedereen aan om dit weekend te gaan beleven. Bereid je voor door na te denken over met welke intentie je dat doet. Ik ben er van overtuigd dat die intentie er mede voor gezorgd heeft dat ik het –naast soms zwaar- zo mooi gevonden heb. Tel daar een fijne leraar en een mooie plek bij op. En de wereld is weer een stukje mooier geworden.

Mieke van den Berg

Het Vipassana weekend was voor mij een eerste ervaring met mediteren en met een stilteweekend. Ik heb het weekend als indrukwekkend ervaren. De stilte op zich zelf vond ik een weldaad, het mediteren daarentegen vond ik bij momenten erg zwaar en confronterend maar zeker ook helpend en helend. Het is bijzonder om met andere mensen samen te zijn en toch volledig en alleen je eigen proces door te maken. Het heeft mij een rijker mens gemaakt en inzichten gegeven die voelbaar zijn in mijn lichaam. Dat had ik met gesprekken niet kunnen bereiken en is ook iets wat ik woorden moeilijk te vangen/ut te leggen is. Een aanrader. Zeker ook omdat de omgeving, het huis en de tuin prachtig zijn en de begeleiding en verzorging prettig is.

Bedankt!

LB

Het vipassana-weekend is een prima gelegenheid om nader in contact te komen met Vipassana meditatie. Best wel intensief, vooral de zaterdag. De begeleiding ervoer ik als fijn en deskundig. Via de lezing uitgebreide uitleg en achtergronden. Door middel van ’t interview aandacht voor de persoonlijke situatie. De locatie is op een mooie plek met alle ruimte voor de oefeningen. Prima verzorging en lekker eten van Sjoerd en Inez. Goed dat ik alleen op de slaapkamer was.

 

Ik weet nog niet of het gelukt is wat meer verdieping in de meditatie te bereiken, als dat al nodig is. Had nog steeds afdwalende gedachten. Toch was de stilte heel aangenaam en bood de mogelijkheid echt naar binnen te keren. Prettig dat het een kleine groep was. Ik ben blij met de ervaring.

FK

Mijn algemene indruk van het vipassana-weekend: Prima en naar verwachting. Fijn dat er even een yoga moment bij zat. Ook fijn dat er een individueel moment bij zat. Je hebt een prettige meditatiestem. De dagindeling was oké. De dhamma talk was duidelijk en informatief. Heel fijn dat je tijdens je dhamma je persoonlijke voorbeelden gaf. En de locatie heerlijk, zowel binnen als buiten, lekker gegeten, kachelvuurtje zaterdagochtend tijdens/na het ontbijt was ook echt genieten.

Tanja
[/tab] [tab title=”Retraite Lite Weekend”]

Mijn algemene indruk van het retraite lite weekend is goed. Ik heb kennis kunnen maken met verschillende meditaties/mindfulness oefeningen. Jerome weet waar hij over praat omdat hij zelf ook veel meditaties heeft ervaren. Goed eten en rustige, bosrijke omgeving.

Ik had niet verwacht dat ik de meditaties zo goed kon volhouden. De opbouw in tijd vd meditaties vond ik prettig. Daarnaast vond ik de stilte juist fijn. Ik kwam gauw volledig tot rust.

 

VrouwPsychomotorisch therapeut

Een leerzaam, inspirerend, hartverwarmend weekend. De begeleiding gebeurt op basis van vertrouwen, en warmte. Er ontstaat heel snel veiligheid en rust, de aanvullende theorie en de deelronde maakt het compleet. De locatie was erg mooi, prachtige plek, schone nette maar vooral gemoedelijke woonsfeer. De verzorging was een extra cadeautje. Wat een heerlijkheid.

Het retraite lite weekend is een prettige start om kennis te maken met mediteren, mindfullness bezig zijn, yoga en stilte. Het wordt goed opgebouwd en legt een stevig fundament om in het dagelijks leven vaker te gaan toe passen.

VrouwLeerkracht basisschool

Het Retraite Lite weekend was goed verzorgd, uitgebreid in gegaan op verschillende aspecten. De begeleiding was prima. De locatie en verzorging was uitstekend. De pipowagen is ook goed bevallen.

VrouwOrganisatieadviseur, 45 jaar

Prettig weekend. Waarin reflectie en stilte worden afgewisseld. Fijne combinatie, zeker wanneer je nog niet veel ervaring hebt met meditatie. Jerome is de rust zelve 🙂 Hij begeleidt professioneel en laat je verschillende manieren van meditatie ervaren. De locatie was top. Heerlijk rustige boerderij met (h)eerlijk eten!

Ik verwonder mij over de manier waarop ik geleerd heb dat de rust die ik zoek, in mijzelf zit. Hoe meer ik oefen, hoe beter het gaat.

Ellen41 jaar

Ik heb voor de tweede keer deelgenomen aan het Retraite Lite weekend. Ik vond het weer een leuk en interessant weekend. De begeleiding was zeer goed, net als de locatie.

Ik heb weer nieuwe dingen geleerd over mindfulness meditatie. Ik ben gemotiveerd om de volgende keer een ‘echte’ stilte weekend te gaan volgen. Ik voelde me aan het eind van het weekeind rustig en blij.

OliverSoftware ontwikkelaar

Het retraite lite weekend heb ik als prima ervaren. Ik vond de begeleiding heel goed, heel rustig en ontspannen. Ik heb er veel van geleerd; er zaten zeker een aantal eyeopeners in

EBvrouw

Ik heb het Retraite Lite weekend ervaren als een weekend met veel afwisseling. We zijn in meerdere meditaties goed begeleid. De yoga oefeningen en andere meditaties heb ik als heel fijn ervaren. Er werd uitgelegd wat het inhield. Er werden achtergronden verteld en wijze levenslessen gegeven. Dank hiervoor Jerome.

Ik vond de begeleiding heel goed en de locatie kon niet beter. Er werd met zorg en liefde gezorgd voor ons. Het eten en versnaperingen waren gezond en heerlijk. Met veel aandacht klaar gemaakt.

MargoPedagogisch begeleidster verstandelijk gehandicapten

De begeleiding van het Retraite Lite weekend was prettig, deskundig, integer, voorbeeld hoe “in het nu” te zijn, mooie afwisseling in meditatie, en yoga. Een mooie, rustige locatie in de natuur, gast vrije ontvangst, heerlijk gevarieerd vegetarisch eten, prima slaap en sanitaire voorzieningen. Fijne materialen zoals kussens, dekens en yoga matten.

Het was een waardevol, leerzaam weekend en voor herhaling vatbaar.

Anne-MarieJeugdverpleegkundige

Het Retraite Lite vond ik heel inspirerend waarin diverse oefeningen werden aangeboden. De begeleiding was heel prettig, Jerome geeft alle ruimte om te ervaren en is ook heel open over zijn eigen ervaringen. De ontvangst door Sjoerd is heel gastvrij. De locatie is mooi, warm en schoon. Het eten was super lekker.

Voor mij was de stilte heerlijk om tot rust te komen. De diverse oefeningen en meditatie gaven me aanknopingspunten voor patronen in mijn dagelijkse leven.

GertieBeleidsadviseur

Mijn algemene indruk van het retraite lite weekend is zeer goed, leerzaam. Jerome is een eerlijke, warme en gevoelige persoonlijkheid waar ik me erg bij op mijn gemak voelde. De locatie en de verzorging was top en top!

Ik vond het een zeer leerzaam weekend, en datgene waar ik naar op zoek was en ben kwam allemaal aan bod.

ElnaMedisch secretaresse

Het Retraite Lite weekend was goed. De begeleiding heb ik als heel prettig en kundig ervaren. Het was heel erg goed verzorgd. De locatie, de gastvrijheid van de eigenaar. Je proefde de oprechte aandacht in het eten.

Het was een weekend om in alle rust stil te staan bij wat je bewust (en vooral onbewust) bezig houdt. Ik heb het als zeer prettig ervaren en kan het iedereen aanraden.

MartijnZelfstandig ondernemer

Super fijn weekend. Goed georganiseerd. Veilige setting. De begeleiding was fijn en kundig. Een mooie plek, mooi huis, prima kamer en goede verzorging.

Dit weekend was voor mij een hele fijne hernieuwde kennismaking met mediteren. De begeleiding van Jerome is zeer kundig. Het mediteren wordt langzaam opgebouwd, zodat aan het eind van het weekend je bijna zonder het door te hebben, heel veel geleerd en meegemaakt hebt.

Sandra

Heel leerzaam weekend, fijn, confronterend, maar vooral een hele mooie ervaring en cadeautje aan mezelf.

De begeleiding was super, heel fijn! Fijn stemgeluid, kalmte, deskundig en open.

De locatie was prettig, huiselijk maar ruim, gastvrij en heerlijk gegeten!

Zelden zo’n weekend gehad dat zowel kort als lang duurde. Dat zowel rust als onrust bracht, zowel ‘herrie’ als stilte. Als je even stil wilt staan bij je eigen ‘ik’ en wil ontdekken wat er bij je bovenkomt, is dit absoluut;uut een aanrader!

Bedankt, er is een mooi ‘zaadje’ geplant waarvan ik benieuwd ben hoe het zal groeien als ik er energie aan geef!!

Anne

Een fijn, ontspannend, moeilijk, leerzaam weekend. Het heeft me weer een stapje dichter bij mijn eigen persoontje gebracht.

De begeleiding was zeer fijn. Je straalt veel kalmte en rust uit. Je speelt goed in op de groepsdynamiek. Geeft ruimte om ervaringen te delen of voor even niets.

Het ws een fijne, rustgevende locatie, een echt “thuisgevoel” met een warme ontvangst! Bedankt daarvoor, tevens voor de heerlijke maaltijden!

Het was een heel bijzondere ervaring om mee te maken. Verwonderend hoe je jezelf toch weer meer/anders/beter leert kennen. Ik voel dit als een goede basis en heb nu meer het vertrouwen dat wat ik doe goed is en een nog sterkere intentie dit ‘pad’ verder te bewandelen inclusief de obstakels die ik tegen zal komen. Ik ben heel blij dat ik mezelf deze/zo’n periode gegund heb en ben nieuwsgierig naar de effecten van een langere periode retraite.

Bedankt!! Ik wens je alle goeds!

Anja van WandelenFysiotherapeut

Een fijne rustige locatie, voelt als thuis. Het weekend was ontspannen en toch inhoudelijk.

De bereiding was uitstekend. Petitie structuur met ruimte voor eigen invulling.

De locatie was prima. Fijn dicht bij het bos/weilanden. Eten en drinken was ook goed geregeld.

Dit weekend is voor mij een prachtige stap in mijn eigen verdieping geweest. Zowel mentaal als fysiek mijzelf beter leren kennen. Op een laagdrempelige manier kennis gemaakt met vipassana meditatie. De fijne accommodatie gecombineerd met een goede trainer zorgt voor een compleet weekend.

Niek van Halteren

Een goed verzorgd, gemoedelijk en fijn opgebouwd programma. De begeleiding was deskundig en open/vriendelijk. De locatie heb ik als gastvrij, vriendelijk en zeer goed verzorgd ervaren.

Het retraite lite weekend is zeer aan te bevelen voor diegenen die nog geen ervaring hebben met het begrip retraite. Er worden handvatten geboden om op een goede manier de meditaties aan te gaan.

Monique van Zeijl

Ik heb technieken geleerd om de rust in mijn hoofd te bekomen waar ik zo naar snakte. Op die manier voelde ik wat ik belangrijk vind en waar ik naar toe wil.

De begeleiding was top. Vooral de verhalen (levenswijsheid, verkondiging van de leer van het Boeddhisme) spraken mij enorm aan om zo de focus te kunnen leggen op mezelf, ademhaling enzoverder.

De locatie was zeer goed.

Een aanrader voor wie zichzelf even kwijt is, onrust heeft in hoofd en terug de energie wil voelen met het hart.

Bedankt voor de fijne, confronterende en heilzame ervaring.

Imke (Belgie)

Een heel fijn weekend met heel deskundige begeleiding op een mooie locatie.

Ik kwam heel mooi tot rust. Verder leidden de meditaties tot inzicht. Ik heb levenslessen opgedaan die ik natuurlijk kan gebruiken. En de praktische tips bij meditatie ga ik natuurlijk toepassen.

BM

Mijn algemene indruk van het Retraite Lite weekend is liefdevol, inspirerend en veilig. De begeleiding was rustig, duidelijk en afgestemd op wat de groep wilde. De locatie is prachtig, uniek, theatraal, uitnodigend voor retraites vanwege de ruimte en natuur.

Het is een puur en inspirerend weekend waar veel veiligheid en ruimte geboden wordt en waar naar ieders behoefte geluisterd wordt. Een innerlijke belevingsreis op een liefdevolle en vriendelijke wijze.

Dank je wel … je bent een prachtig mooi mens met veel wijsheid.

Saskia Zwartbol

Het Retraite Lite weekend heb ik als mooi, intens en liefdevol ervaren. Ik heb veel na kunnen denken en het gaf stof tot meer nadenken. De begeleiding was zeer goed. Er was genoeg begeleiding maar juist ook de ruimte om de ruimte te hebben. De boerderij voelt heel huiselijk, heel fijn en de omgeving is prachtig. Sjoerd en Inez laten je echt welkom voelen in hun huis en niet als gast.

Ik zou dit weekend zeker aanraden voor iedereen om dit voor zichzelf te doen.

Nienke Lichthart

Het Retraite Lite was bijzonder, indrukwekkend en nieuw. De begeleiding was goed, betrokken, liefdevol en integer. De locatie vond ik mooi, precies goed met een enorme gastvrijheid.

Ik ging onbevangen dit weekend tegemoet, zonder duidelijk verwachtingspatroon. Het belangrijkste doel was het krijgen van handvatten t.a.v. meditatie; die heb ik gekregen. Mooie ervaring, binnen zeer korte tijd grote verbondenheid tussen de groepsleden.

Maayke de Boer

Het Retraite Lite weekend heb ik ervaren als zeer sfeervol met een vriendelijke, integere en innemende begeleiding. De locatie is prachtig in een fijne omgeving.

Het was een zeer fijn weekend met een fijne groep mensen. Ik heb veel geleerd en helemaal de rust in mezelf kunnen vinden. Vooral het wandelen heeft mijn ogen geopend. Ook het eten was geweldig met de hartelijkheid van Sjoerd en Inez.

Ans Heijstek

Mijn algemene indruk van het Retraite Lite weekend is prettig met een goede sfeer. De begeleiding was fijn; relaxed met veel geduld. De mensen van de locatie zijn fijn en het eten lekker.

Dit weekend geeft een goede bewustwording van jezelf. Het is een verrijking voor jezelf als persoon.

Marielle van den Berg

Het retraite lite weekend heb ik ervaren als een goede mix van theorie en praktische oefeningen. Niet zweverig. Groep niet te groot. Goede uitleg. Begrijpbaar.

Oliver Lang

Een ontspannen weekend met een leuke groep, fijne sfeer en heerlijk eten. De begeleiding was prettig en gestructureerd. Naast de groep sessies was er ook voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht. Een hele mooie en fijne locatie dichtbij de natuur.

 

Voor mij was dit echt een eerste kennismaking en een duik in het diepe. In contact met jezelf door pure focus. Na een hectische werkweek en vervolgens één avond mediteren ben ik al volledig tot rust gekomen.

Bas van der Pluijm

Een zeer prettig, warm en uitnodigend weekend waarin de verdieping stapsgewijs uitgebouwd wordt. Een goede begeleiding, Jerome is oplettend naar alle deelnemers toe, maakt op een empatische manier contact en verbinding met jou als persoon en waar je je op dat moment bevind in jouw eigen proces. Een mooie, heerlijk rustige, gastvrije locatie met aandachtige verzorging. Je voelt je snel thuis in het huis en in de omgeving.

Ik heb het weekend als zeer leerzaam ervaren, veel ervaringen opgedaan in het leren stil te (gaan) staan bij mezelf en innerlijke belevingen. Voor mij was het ook veel, in zin van dat er zoveel op mij afkwam t.a.v. ervaringen en ook uitleg (theorie) dat ik soms het gevoel had dat ik het niet goed kon bij benen. Maar dit geldt heel persoonlijk voor mij. Ik heb namelijk helemaal niet het gevoel gehad dat er ergens haast (voor het ‘afwerken’ van het programma) o.i.d. was. Ik zou dit weekend zeker aan anderen willen aanbevelen. Voor een eerste kennismaking met meditatie is dit absoluut heel goed te doen!

GZ psycholoog

Ik kijk met een gevoel van tevredenheid op het weekend terug. Ik vond de opbouw mooi, er was voldoende tijd voor de yoga en de meditaties, zonder dat het programma overbeladen was. De omvang van de groep was goed, zeker niet te groot en ook niet te klein. De begeleiding was heel goed. Je gaf heldere en praktische informatie/instructie en gaf ons de ruimte om wel of niet mee te doen. Je had aandacht voor ieder persoonlijk, je straalde rust en alertheid uit. De locatie was fijn, een mooie plek op een mooie locatie. Rust en ruimte. Fijn dat er ook eenpersoons slaapkamers zijn.

Ik kijk met tevredenheid terug op het weekend. Ik heb de rust nog bij mij en ik herinner mezelf door de dag heen aan de tips, meditatie-ervaringen en kan ze toepassen in de dagelijkse praktijk. Vooral het bij mijzelf blijven gaat beter nu, het zonder oordeel opmerken wat er gebeurt in mij aan gedachten, gevoelens en sensaties en om mij heen. Ik kan gelijkmoediger omgaan met zaken als irritaties, honger, verlangen naar snoep of bijvoorbeeld een ernstig telefoontje over een naast familielid.

Eerst terug naar het rijzen en dalen van de buik, het voelen van de adem in en uit de neus en van daaruit de situatie bekijken. Het smaakt naar meer vipassana.

TS

Wat is je algemene indruk van het weekend? Positief, open, vertrouwen, waardevol

De begeleiding heb ik als heel goed ervaren: duidelijke uitleg over oefeningen, rustig, congruent met onderwerp, eigen praktijkvoorbeelden zijn duidelijk (ook jij als leraar bent maar een mens, maakt kwetsbaar + krachtig). Je doet zelf, zoals je ook uitlegt, bent daarmee goed voorbeeld. Walk your talk. De locatie was prima. Rustig, heerlijk buiten, heerlijk binnen. Goede bedden, goed sanitair, gastvrije Sjoerd en Inez, lekker eten.

Deze cursus heeft me gebracht wat het ook belooft: meer mindful. Heb op veilige manier mogen leren en ervaren wat mindfulness is. Tevens voldoende handvaten om er zelf mee aan de slag te blijven. Follow-up met websites, tips en suggesties ronden het weekend mooi af. Duidelijke instructies, met daarbij wat theorie en vooral veel ervaren, dat had ik nodig, en heb het hier gevonden. Wat ook hielp is dat Jerome uitstraalt wat hij vertelt. Een goed voorbeeld!

Cobi

Het was een positief weekend metsel reflectie. Fijn om te ervaren. De begeleiding was prettig en rustig. Een mooie locatie, vriendelijke eigenaren. Een fijn en prettig weekend.

DM

Ik heb het weekend ervaren als deugddoend, thuiskomen, een spiritueel helende (begin v/e) reis. Als je wilt weten of mindfulness je ligt moet je zeker dit weekend volgen onder de wijze begeleiding van Jerome. Dankjewel!

Annick seys

Een erg prettig en rustig weekend (even een stapje terug) en intensief tegelijkertijd. Een fijne en duidelijke begeleiding. Gastvrije ontvangst en lekker eten. Een weekend om bewust bij jezelf stil te zijn. Prettige, verhelderende uitleg en praktische handreikingen voor meditatie.

Maureen Kimman

Een fijne en rustige kennismaking met mindfulness / meditatie. Prettige begeleiding, kennis van zaken en ervaring sprekend, prettige stem en uitstraling. De locatie straalt vel rust en ruimte uit, gastvrije ontvangst, lekker eten, aanwezig waar nodig.

Er was veel ruimte voor je innerlijke ervaringen. Ruimte om dit wel of niet te delen met de groep. Als je bij jezelf wilt komen, hoe ‘t op dit moment met/voor je is, is dit een zinvolle retraite.

YV

Mijn algemene indruk van het Retraite Lite weekend: Warm, ik vond het veilig. Intensief, maar in fijne verhouding tussen mediteren / samen zijn en eigen tijd. De begeleiding was zeer prettig. Je hebt een grote rust en warmte over je dat uitstraalt over de hele groep. Prettige stem en begeleiding in de meditaties, yoga en inhoud over het Boeddhisme. Ik voelde me geen vreemde in het huis. Wat ver weg wel maar mooie omgeving.

Dit weekend beveel ik zeker aan. Het heeft diepgang, stilte in mijzelf gegeven. Je bereikt een staat waarin je in het dagelijks leven niet snel toe komt. Dit is voor mij een begin. Het smaakt naar meer. Daar ga ik zeker wat mee doen!

Inge Woutersen

Een mooi weekend voor een goede kennismaking en/of verdieping van mindfulness. In een goede accommodatie met goede verzorging neemt Jerome je op een gevarieerde en hele prettige manier mee in de verschillende meditatie manieren. Daarnaast legt hij op een leuke manier veel uit over het Boeddhisme en Boeddhistische psychologie. Zeker aan te bevelen.

Joris van der Bijl

Een fijn weekend, stof tot nadenken met een rustige, prima en duidelijke begeleiding.

Vanaf het eerste moment voelde ik me welkom. Ik mocht er zijn. Middels duidelijke theorie en steeds uitgebreide meditaties kreeg ik het gevoel dat dit ook voor mij weggelegd is.

LL

Een ontspannen weekend met heerlijk eten!! De begeleiding was heel prettig. Rust uitstralen, menselijk ;-), je had ruimte voor humor en vragen. De locatie was fijn.

Ik heb het ervaren als even tijd voor jezelf en lekker ontspannen.

Adinda

Een interessant, ontspannen, fijn en leerzaam weekend. De begeleiding was goed, heel fijn! De locatie was top en rustgevend. Ik voelde me senang zowel in als om het huis.

Ik heb het als een heel fijn, rustgevend, gezellig weekend ervaren! het was leerzaam! Ik ben er volledig blanco ingegaan en het is mij uitstekend bevallen. Gewoon doen!

V.B.

Mijn algemene indruk van  het weekend is goed. De begeleiding is fijn en de locatie heel fijn.

Ik heb het ervaren als in contact met mezelf, verhelderend, inspirerend, mooi en verdiepend.

Sylvia Kers

Ik heb veel geleerd over meditatie en hoe uit te voeren. En, voor mij, tips om bij jezelf te blijven. Een echt cadeau. De begeleiding was fijn en gestructureerd. De locatie was mooi, rustig, lekker eten; tevreden.

Ik heb het ervaren als een speurtocht in jezelf voor jezelf. Dit in rust, met eerlijkheid en gezelligheid.

Bedankt.

Dirk-Jan de Bie

Mijn algemene indruk van het weekend was dat het goed was georganiseerd en rustig. De begeleiding is prima en de locatie is goed.

Ik heb het ervaren als een onderdeel van een leerproces, die aansluit op wat ik wil, zowel privé als zakelijk. Het is voor mij een middel om dichter tot jezelf te komen.

Marco Bosma

Ik heb het weekend als rustig ervaren met een goede begeleiding met compassie. Er was fijne aandacht voor iedereen.

De locatie is goed, mooi en rustig.

Ik ben dit weekend weer bij mezelf gekomen en heb stress en spanning kunnen verminderen. Het is een stuk rustiger in mijn hoofd. Ik heb een erg fijn weekend gehad.

Sharon van der Sluis

Mijn algemene indruk van het Retraite Lite weekend. Rustig, tot rust komen na een werkweek. Jerome je hebt oog voor ieder in de groep, heel rustig en onopvallend vraag je hoe het gaat en ga je het gesprek aan. De locatie is mooi, lekker eten, goed verzorgd. Een mini vakantie in eigen land.

We hebben veel als groep gedaan. Ik vond dit precies goed zo. De pauzes waren op tijd en niet te kort of te lang. Ik wil dit weekend aanbevelen aan mensen die tot rust willen komen en de rust in henzelf zoeken.

AS

Mijn algemene indruk van het Retraite Lite weekend. Goed, veel afwisseling en heldere opbouw van het ‘leren’ mediteren. De begeleiding was prettig, rustig en kundig. De locatie kenmerkte zich door lekker eten, schoon, sfeervol, warm, wel veel lawaai op de weg…

Als kennismaking met het zoeken (en vinden) van de stilte in jezelf is dit een prettige en toegankelijke manier. Je wordt goed begeleid en leert op een milde wijze jezelf naar de rustige stille kant van jezelf te leiden.

EV

Het Retraite Lite weekend is een fijne manier om met meditatie maar vooral met jezelf bezig te zijn, oftewel tot jezelf te komen. de begeleiding was fijn, rustig, het voelt goed. De locatie is rustig , ongedwongen, letterlijk en figuurlijk, het voelde ruim.

Zo’n weekend is aan te raden, je mag jezelf zijn en blijven. Je innerlijke rust en het fijn voelen en veilig voelen, zowel in de groep als daarbuiten wil je vaker in leven ervaren. Dit weekend is ‘n mooie start en hunker naar meer!

Ilse van Beuningen

Ik koos deze retraite op intuïtie, na flink wat te hebben bekeken. Ik ben blij met mijn keuze en we komen elkaar vast nog wel eens tegen. De begeleiding is zeer goed. Integer en open met als basis vertrouwen. Wat je vertelt komt recht uit je hart en hiermee kun je velen inspireren en aansporen tot verandering. De locatie vond ik gastvrij en hartelijk. Mooie passende locatie.

Ik dacht dat ik mediteren tussen alle stress thuis wel even tussendoor kon doen. Muziekje op en liggen maar. Dit weekend heb ik pas ervaren hoe het echt voelt om echt en pure rust te ervaren. Heerlijk, en wat ben je een fijn mens! Dank je wel Jerome voor het mooie weekend.

Annelies Mulder

Heerlijk weekend gehad. Genoten van de rust. Prima indeling van het weekend met meditatie, eten en tijd voor jezelf. Ik vond je begeleiding fijn, de begeleide meditaties maar ook ruimte voor processen die ontstaan in de groep of mensen. De locatie is fijn met goede verzorging van Sjoerd en Inez.

Wil je even op jezelf zijn en/of rust ervaren? Dan is dit weekend een aanrader! Tevens een goede kennismaking met mindfulness en meditatie.

John Middel

Dit is mijn grootste cadeau ooit. Een “lifechanging moment”. Dank je wel. De begeleiding is super. Jerome is een natuurtalent. Hij heeft de gave om de groep, maar ook ieder persoon het beste uit zichzelf te laten halen. De locatie is binnen heel geschikt, buiten liever graag meer afzondering.

Mijn hoofd is 10 kilo lichter. Ik voel weer rust en balans. Ben hier en nu en ben heel anders naar mezelf. Milder, opmerkzamer naar anderen. Ik ga door met mindfulness, meditatie en yoga om de hectiek van alle dag mooi in balans te brengen.

Een aanrader voor iedereen. En als je er niet voor open staat, weet je niet wat je mist.

Tjeerd Wichers

Het Retraite Lite weekend was meer dan wat ik dacht. Het was een kennismaking met meditatie, met emoties, met de natuur maar vooral ook met mezelf. Het was heel intens maar ook heel rustig. Die afwisseling was prettig en soms ook wel verrassend.

De begeleiding was heel erg prettig. Jerome heeft een hele prettige, rustige stem voor tijdens (ook buiten) de meditatie. En hij heeft ook een erg toegankelijke houding waarbij je niet het gevoel kreeg veroordeeld te worden.

De locatie is heel fijn omdat het erg omringd is met natuur en je in het huis merkt welkom te zijn. De gastvrijheid is overal te voelen.

Ik beveel het weekend aan maar je moet er voor open staan.

Maartje Fioole

Prima weekend. De begeleiding voelt goed, zeer integer, gebruikt eigen ervaring, ook persoonlijke verhalen. Dit werkt inspirerend. De locatie is super, fijne plek, fijne mensen met een goede verzorging.

Het is een weekend om bij te tanken, mensen te ontmoeten en de beoefening te verdiepen. Jerome begeleidt met inzet van alles wat hij heeft. Het wat een heel fijn weekend.

Maarten VisserManager Facilitaire Ondersteuning

Vooraf wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten qua invulling, maar ik vond het heel prettig en liefdevol. Ik ga met een voldaan gevoel naar huis. De begeleiding vond ik heel prettig, vooral de manier van praten, de woorden die gebruikt zijn en de opbouw. De locatie is perfect voor een retraite, qua rust, sfeer, gemoedelijkheid en mogelijkheden.

Ik heb het als zeer prettig ervaren en ik zou het zeker aanraden voor anderen. Ook voor mensen die geen/weinig ervaring hebben met meditatie. In dit weekend heb ik meer inzichten gekregen over mijzelf, en ook geleerd door te luisteren naar anderen uit de groep.

Dave van DulmIT professional

Een bijzondere ervaring, intensief programma (in positieve zin) zonder onnodig lange pauzes. Tot rust komen! De begeleiding is goed, véél ruimte om te delen, rustig n omgang. De locatie is bijzonder prettig in een prachtige omgeving met heerlijke maaltijden. De gastheer/gastvrouw zéér gastvrij en aardig. Ik voelde me welkom.

Het is een weekend voor jezelf, niet meer zorgen maar één zijn met jezelf (en de groep). Een zeer prettige ervaring met ‘n meditatieweekend en voor herhaling vatbaar. Veel nieuwe inzichten waar ik mee aan de slag “mag” 🙂

Dank je wel Jerome en de fijne mensen uit de groep.

YvetteConsulente

Ik heb veel geleerd tijdens het retraite lite weekend. De groep was geweldig, met veel begrip naar elkaar toe. De begeleiding is heel duidelijk en heel goed. Ook de locatie is geweldig, vooral de rust: En de gastvrouw en gastheer, Inez en Sjoerd bedankt voor het heerlijke eten.

Ik heb het ervaren als leerzaam en duidelijkheid voor lichaam en geest.

Bedankt Jerome, geweldig!

Anja de JongeVerpleegkundige

Het Retraite Lite weekend is een zeer goed weekend om voor het eerst kennis te maken met mindfulness en meditatie. De instructies zijn duidelijk, oefeningen goed te doen en geven direct feedback of het werkt. Eventuele onwennigheid met onderwerp en oefening ebt direct weg. De groep werkt motiverend, iedereen is hier met het zelfde doel. Jerome is zeer ervaren en vaardig met het onderwerp, brengt het luchtig en laat het je ervaren, in alle rust zonder dwang of onwennigheid. Echt goed!

DennisDirecteur

Mijn algemene indruk van het weekend is dat het goed voorbereid is met ruimte voor iedereen en veel wisseling in vormen van meditatie en uitleg. De begeleiding is warm, hartelijk en niet overheersend maar wel leidend op de juiste momenten.

Jerome, door je sturing en hartelijkheid, in combinatie met heerlijk eten en goede verzorging, heb ik een top introductie gehad met mindfulness.

SylviaDocente

Een prachtig weekend met een prettige begeleiding op een fijne locatie.

Ik zou dit zeker aan willen bevelen. Ik had niks met geen enkele vorm van “swami bami”, maar dit is gewoon een essentieel deel van het leven; Ademen.

Bas BurgersDirecteur/Eigenaar

Een heerlijke, rustgevende, respectvolle en liefdevolle retraite. Er was ruimte voor iedereen. Geen strikte invulling / planning. Een fijne begeleiding, heerlijk eten en lieve mensen allemaal.

Het was een weekend vol inzicht, handvatten om mee verder te gaan. Aanbevelend voor mensen die rust zoeken en mildheid voor zichzelf.

Henriëtte van WijkVerloskundige

Het was een fijne Retraite. Een intense beleving die veel opent. Jouw begeleiding is goed Jerome. Je draagt de groep. Het tonen van je eigen menselijkheid maakt je heel oprecht en versterkt het proces. De locatie is prima, de gastvrijheid is ongelooflijk.Het straalt ook veel rust uit. De energie zit goed.

Kortom, het was een fijne en diep doorwerkende ervaring. Net wat ik nodig had.

ReiniKlinisch psycholoog en psychotherapeute

Het Retraite Lite weekend was een hele fijne ervaring met een prima begeleiding in een heel prettige locatie. Het was ingrijpender dan verwacht, maar heel mooi. Blij dat ik geweest ben.

Blijf deze weg volgen Jerome 🙂

NardiniTraffic Manager

Het Retraite Lite weekend was liefdevol, onthaastend met lekker eten. De begeleiding was fijn in een hele mooie en prettig welkome locatie.

Als je het gevoel hebt dat je een moment ademruimte wilt, waarin je je bewust wilt worden vakje lijf en de wereld om je heen, is dit een fijn weekend. Ook omdat het op een warme locatie gehouden wordt. Voor herhaling vatbaar.

Sanne FrielingVerloskundige

Het Retraite Lite weekend was goed georganiseerd en verzorgd. De begeleiding was helemaal goed, zowel voor de groep als het individu. De locatie paste bij het programma. Rust, een mooie basis.

Als je innerlijke vragen hebt, of gewoon wilt ontdekken wat een retraite voor jou kan betekenen dan is het Retraite Lite weekend een perfecte spiegel of kennismaking om meer te weten te komen van je innerlijke drijfveren.

Martin ZwartDirecteur Eigenaar Executive Search

Mijn algemene indruk van het Retraite Lite weekend was inspirerend, warm, programma heel veelzijdig, leuke groep mensen. De begeleiding was precies goed! Aandacht voor dat wat wat nodig was. Een plezierige manier van begeleiden. De locatie was prachtig en goed geschikt voor zo’n weekend. Heerlijk eten!

Wil je dichter bij jezelf komen, tot rust komen naar jezelf kijken en genieten met elkaar, dan is dit weekend precies wat je zoekt. Gewoon doen!

Carla DeijkTeamleider Zorg

Het Retraite Lite weekend heeft mij persoonlijk erg veel gebracht. Je wordt vrijgelaten in wat je wilt delen en wat niet. De begeleiding is zeer toegankelijk. Jerome heeft goed in de gaten wat er in de groep speelt, gaat hierop in en geeft handvatten om te helpen. De locatie is prima, zeer gastvrij!

Ik heb het Retraite Lite weekend als zeer positief ervaren. Op het moment dat het gevoel hebt dat je ergens geen beslissing over kunt nemen of met jezelf of een situatie in de knoop zit en je durft naar jezelf te kijken, kan dit leiden tot een opening of zelfs een oplossing voor je vraagstuk!

Jerome het ga je goed en dank je wel voor alles!!

Linda KreuzePA Accountancy

Mijn algemene indruk van het Retraite Lite weekend: Heel goed, professioneel, zeer afwisselend, goed gevuld, goed ingespeeld op behoefte van de groep. De begeleiding is zeer prettig, vriendelijk, geduldig, open minded.

Zeer aan te bevelen in een drukke periode of bij worsteling met het dagelijks leven of grotere vraagstukken.

Iris KomenDirecteur Eigenaar Handelsbedrijf

Mijn algemene indruk van het Retraite Lite weekend: Fijn en afgestemd op wat er in de groep “gevraagd” werd met een super begeleiding in een perfecte lokatie.

Een weekend om even te zakken, uit de hectiek van alle dag. Je hoeft niet met een vraag te komen, het geeft je rust en inzicht en je voelt je een stuk rustiger als je weer naar huis gaat en kan je een richting geven om verder te gaan.

Monique SchwenckeChirurgisch dierenarts

Mijn algemene indruk van het Retraite Lite weekend: Zeer waardevol, afwisselend, voldeed aan mijn verwachtingen, mooie oefeningen. De begeleiding was erg prettig, voelde me op mijn gemak, geen waarde oordeel, respectvol, oog voor iedereen. De locatie is heel mooi! Mooie omgeving, prima kamers, mooie groepsruimte, fijne mensen en heerlijk eten.

Een zeer waardevol weekend waarin ik weer tot mijn innerlijke rust ben gekomen. Veel afwisseling en mooie oefeningen. Voor iedereen die weer tot zichzelf wil komen is dit weekend zeker aan te bevelen.

Laura Wever-OudhuisOrthopedagoog en kindercoach

Mijn algemene indruk van het Retraite Lite weekend is goed, mooie afwisseling. De begeleiding was heel fijn, open en kwetsbare opstelling. Afgestemd op proces van de groep.

Een positieve kennismaking met retraite waar voldoende afwisseling was zodat de stilte niet ‘overweldigend’ was. Volop ruimte voor de groepsdynamiek maar ook persoonlijke aandacht en betrokkenheid.

Jose WeststrateBeleidsmedewerker Zorg

Mijn algemene indruk van het Retraite Lite weekend: Bijzonder de moeite waard, een goede afwisselende introductie in verschillende vormen van meditatie en de achtergronden van boeddhisme. De begeleiding was super, niet te veel en niet te weinig, betrokken, warm, kundig, de groep en behoeften goed aanvoelend, goede uitleg en verwachtingen. De locatie is leuk, rustig, fijn om te wandelen in een sfeervolle omgeving.

Ik vond het zeer verrijkend en aan te bevelen aan iedereen die geïnteresseerd is in meditatie en boeddhisme. Er is een bijzonder goede begeleiding die veiligheid geeft en ruim voldoende handvatten om op zelfonderzoek uit te gaan.

Jacha HeukelsOrthomanueel dierenarts

Ik heb ervaren dat de meditaties wezenlijk impact hebben op mijn innerlijke kracht en kon de patronen zien die niet meer werken en voelen wat ik nodig heb. De meditaties, oefeningen en het delen van elkaars gevoelens hebben mijn hart geraakt. Ik durf stil te zijn in mij en dat voelt veilig!! Ik ben dankbaar dat ik dit heb kunnen beleven! Van mijn symbool maak ik een kunst werkje en gebruik ik om terug te gaan wat ik in het weekend heb mogen beleven. Dankje Jerome, je stem was fijn om naar te luisteren en je vragen tot steun om mijzelf weer te gaan horen.

Femke MellinkYoga docente

Een weekend retraite bij Bewust Vrij – bracht me werkelijk terug tot mezelf – en tot rust. Het was inspirerend, het was genieten, het was stille momenten, het was van buiten naar binnen gaan en terug naar buiten. Een oase in drukke tijden waardoor alles “gewoon” terug mooier is geworden nog. Dankjewel Jerome – en alle aanwezigen.

Birgit Van BroekhovenMA Agriculture

It was great for me to rediscover other parts of myself thanks to Jerome’s guidance. The meditations, exercises and the use of different techniques form a unique package to find your inner force. I feel a more enriched person and have more contact with my true essence. Thank you Jerome!

Luisa De AngelisTherapeute

Tijdens retraite weekend heb ik ervaren wat stilte, warmte en veiligheid met me doet. In deze reis naar binnen heb ik veel ondergesneeuwde “ikken” ontmoet. Ben blij dat ik mezelf dit kado heb gedaan en dank ook aan alle warme mensen die mij steun en warmte hebben geboden om tot die kern te komen.
Ik heb in zachtheid mezelf ontdekt!
Namasté

Ann WijnsDirecteur Eigenaar Liefdadigheid

Tijdens de weekend retraite heb ik tijd genomen om weer tot mijzelf te komen. Middels diverse prettige meditaties heb ik stil kunnen staan in het moment en mijn Innerlijke Kracht weer kunnen aanwakkeren. Je weet dat je hierover beschikt, maar vaak door de allerdaagse beslommeringen is het heel makkelijk daaraan voorbij te gaan. Jerome is een warm en prettig mens die dit weekend tot een succes heeft gemaakt. Dank hiervoor!

Maaike Kersing - GrijpmaHR Manager

Jerome geeft op een heel respectvolle manier aan hoe je je kunt ontwikkelen om bij je innerlijke kracht te komen en te werken aan wat goed voor jou is. Het was heel prettig om te ervaren dat er meerdere manieren zijn om te mediteren. Jerome geeft goede tips en laat je daarbij in je waarde. Omdat je in de groep je ervaringen deelt leer je ook van elkaar. Hartelijk dank voor een leerzaam weekend.

Margreet de Hek

Een heerlijke weekend-retraite gehad. De meditaties en oefeningen waren voor mij goed om te ontspannen en wezen me de weg naar mijn innerlijke kracht. Fijn ook om allerlei meditatie-vormen toe te passen. Naar huis gegaan met een aantal nieuwe inzichten, die direct toepasbaar bleken in mijn dagelijks leven. Door de veilige omgeving die Jerome had gecreeërd ontstond een fijne sfeer die uitnodigde om eerlijk en open te zijn. Jerome en de anderen: bedankt voor het fijne weekend!

Sandra van der Linden

Het is nu een paar dagen na de weekend retraite. Ik ervaar meer contact met mijn gevoel en handel hiernaar. Dat is voor mij een belangrijke stap in mijn ontwikkeling. Tijdens het weekend heb ik genoten van de lichaamsoefeningen en de diepte meditaties. Jerome is met liefdevolle vriendelijkheid aanwezig en is voor mij inspirerend in het voorleven van Boeddhistische wijsheid. Ook heb ik erg genoten van het samenzijn met de andere deelnemers en de respectvolle benadering naar elkaar.

[/tab] [tab title=”Vipassana 10-daagse Retraite”]

Mijn ervaring van de 10-daagse vipassana retraite. Net zoals de vorige keer vond ik dat jullie een veilige omgeving hebben neergezet waarin ik met inzet kon werken. Ik vond de begeleiding uitstekend. De interviews met jullie beiden waren zeer verhelderend en motiverend. Ook de introductie en begeleide sessies waren goed. Ik heb natuurlijk geen referentiemateriaal, maar ik heb het gevoel dat jullie elkaar perfect aanvullen; zorgen voor een veilige basis om te kunnen oefenen en de Dhamma op een heldere manier uiteenzetten. Het eten was uitstekend, het verblijf erg aangenaam.

Omdat het mijn tweede retraite was, voelde het direct zeer vertrouwd. Toch was het enorm hard werken. Ik had het verlangen om dieper te gaan dan de vorige keer. Meer inzicht te krijgen. Dat uitte zich in frustratie en onrust omdat dat niet kwam. Pas op dag zes toen ik de hoop had opgegeven kwam als vanzelf dieper inzicht. Uiteindelijk zijn mijn verwachtingen overtroffen.

Ik heb een antwoorden gevonden op een aantal keuzes die ik moest maken in mijn leven. Waar ik voor de retraite geen rust had om de antwoorden hiervoor te vinden, dienden ze zich een aantal weken na de retraite ineens aan. Ik heb de rust om tijdens gesprekken te observeren hoe anderen zich gedragen zonder dat ik me laat beinvloeden door het beeld dat ik van diegene heb. Dat geeft me de mogelijkheid om weloverwogen te kunnen reageren. Niet altijd natuurlijk, maar is duidelijk verschil.

Ondanks ik tijdens de Dhamma uiteenzettingen veel hetzelfde heb gehoord, heeft me dat geen moment gestoord. Sterker nog, ik heb er enorm veel van geleerd. De kracht van herhaling.

Man Software ontwikkelaar, 34 jaar

De vipassana 10-daagse retraite was goed gestructureerd, goede opbouw en inhoud, fijn dagschema en goede kennis van zaken door leraren. De begeleiding was super. De locatie en verzorging kon niet beter. Heerlijke vloerverwarming en heerlijke tuin en perfecte kamer en douche. Kortom, alles was super tot in detail.

Ik heb het als lichamelijk zwaar ervaren, maar wat een geweldige ervaring om mee te maken. Vooral dag 11 is alles gaan aarden. Ik vond het heel fijn en ook ontzettend lekker gegeten.

Na de retraite ervaar ik momenten nog meer bewust. Inzicht om een onheilzame situatie om te buigen. Veel geleerd van de instructie-uren in het leven nu.

VrouwMoeder en klantadviseur, 47 jaar

Mijn algemene indruk van de 10-daagse vipassana retraite was professioneel en prettig. De begeleiding ervoer ik als kundig en toegewijd. Een prachtige locatie met een mooie meditatieruimte. Fijne buitenruimte voor loopmeditatie en wandelingen. Heerlijke maaltijden. Zeer goed verzorgd.

Het was mijn eerste retraite. Op sommige momenten zwaar, maar uiteindelijk was het goed te doen. De stilte en de vertraging heb ik als erg prettig ervaren. Ik heb veel geleerd over vipassana, boeddhisme en de toepassing daarvan tijdens het mediteren en in het dagelijkse leven. Het halfuur mindful yoga is erg fijn. Nu na de retraite sta ik meer mindful in het leven en besef dat de vipassana meditatie mij een extra hulpmiddel biedt om mij verder te verdiepen.

AN

Mijn algemene indruk van de 10-daagse vipassana retraite is heel goed georganiseerd. Liefdevolle begeleiding, heb me heel veilig gevoeld. De begeleiding is uitstekend. En ook de locatie is uitstekend, prachtige locatie en ligging. Het eten was ontzettend goed, lekker en heel afwisselend met fijne produkten.

Mijn ervaring tijdens de retraite was heftig, ik heb veel weerstand ervaren en pijn gehad. Ik vond de teachings over het algemeen heel goed en gevarieerd en de yoga prettig. De laatste dag alles ten diepste ervaren en de teachings begrepen. Er is daadwerkelijk wat veranderd in mij.

VrouwProgrammacoordinator, 60 jaar

Mijn algemene indruk van de 10-daagse vipassana-retraite is positief. De begeleiding heeft een heel positieve indruk bij me achtergelaten. Guus en Jerome zijn mannen aan wie je je lot voor tien dagen zonder terughoudendheid durft toe te vertrouwen. Ze stralen beide rust, beheersing en oordeelloosheid uit. Maar geven je ook het gevoel je [ervaringen, gevoelens, twijfels] te begrijpen en te respecteren. Ze menselijk en professioneel.

Hof van Kairos is een zo goed als perfecte locatie voor kleinschalige retraites. Vloerverwarming in de meditatiezaal en zitkamer. Schone neutrale slaapkamers. Een mooie grote tuin waar je prima loopmeditaties en in de zomer zelfs zitmeditaties kan doen. Verder was het eten dat door Angelique en Jerome werd gemaakt heel erg goed. Ik had vantevoren niet kunnen bedenken dat vegetarisch eten zo lekker kan zijn.

In het licht van mijn tijdens de voorstelronde gegeven reden voor deelname, had de retraite niet beter kunnen verlopen [en verzitten…]. Ik hoopte vooraf dat de retraite een aanzet zou worden tot het nieuw leven inblazen van mijn, inmiddels al jaren verwaarloosde, meditatieroutine. Waar ik op hoopte, dat heb ik gekregen. Tien dagen die ik niet had willen missen, waarin ik – op wat fysieke pijn en in het middenstuk van de retraite enkele uren van benauwdheid, twijfel en duistere gedachten na – gevoelens heb ervaren van lichtheid, verrukking, geluk, kalmte en doordringende stilte.

Sinds de retraite heb ik dagelijks gemediteerd. Verder merk ik dat ik gedurende de dag opmerkzamer ben dan voorheen. “He, ik pak de deurklink vast”, “de vloer is koud, zo met die dunne sokken aan”. En het lijkt wel of willekeurige mensen op straat net iets anders reageren, maar dat zal vast een wisselwerking zijn. Aangenaam, hoe dan ook.

ManPostbode, 34 jaar

De 10-daagse vipassana retraite was geweldig fijn met een bijzonder fijne en persoonlijke begeleiding. De locatie en de verzorging kon niet beter!

Kortom, ik heb de retraite als een warm bad ervaren. Nu na de retraite gaat het mediteren zoveel beter. Er is rust gekomen. Ik kan me beter concentreren en dingen van me af laten glijden.

VrouwNet gepensioneerde leerkracht, 64 jaar

Ik ben weer thuis op Tenerife en geniet enorm van alles. Heb me voorgenomen om dagelijks te mediteren en “so far so good”. Dit voornemen maak ik expliciet omdat ik nogal tegen mezelf aanliep in deze retraite zoals jullie weten. Naast geloof & vertrouwen in hetgeen wat je wilt bereiken is structurele oefening / uitvoering minstens zo belangrijk (in alles wat je doet, niet enkel vipassana). Daarnaast is het fijn om mindful externe prikkels te observeren zonder er direct op te reageren. Dit is een effect dat bij mij altijd optreedt na een retraite en wat ik erg prettig vind. Een moment van bezinning waar veranderingen gemaakt kunnen worden. De inzichten verkregen tijdens het retraite worden dan automatisch verwerkt in m’n dagelijkse leven en dragen op die manier bij aan een betere versie van mijzelf wat indirect ook weer positief is voor mijn omgeving en de wereld. Wat wil je nog meer?

Robbert-Jan SparreboomOnline ondernemer

Het was voor mij een leerzame en verdiepende ervaring. De begeleiding was heel aangenaam, met veel kennis en betrokkenheid.De retraite heeft me een intens gevoel van vreugde en warmte doen ervaren. Mijn innerlijke rust voelt intenser dan voor de retraite.

Lydia ZoonPersoonlijk begeleider Autisme deskundige, mindfulness en compassie trainer

De retraite is heel gedegen en zit heel goed in elkaar, met een mooie opbouw. Het is zwaar en vooral heel erg goed. Life changing. De begeleiding is betrouwbaar, met wijsheid en kennis, humor en integriteit, en altijd aanwezig voor steun. Locatie en verzorging zijn fantastisch – kamers, sanitair en het eten. Na de retraite vind ik het soms lastig weer op mijn werk tussen collega’s. Ik kies heel gericht mensen met wie ik er over praat. Tot op heden iedere dag gemediteerd, 15 minuten lopen en 45 minuten zitten. Ik wil graag dit alles een veel grotere plek in mijn leven geven, maar dat kost tijd . . .

LiesLeerkracht basisschool, docent yoga jonge kinderen en docent kunsteducatie

Intensief, veilig, leerzaam, boeiend, intens en bevrijdend. De begeleiding was professioneel, kwetsbaar, respectvol en integer. De omgeving rustgevend en proper. Kwalitatief heerlijk en voedzaam eten. Alles is gericht op de cursisten zodat zij aan mediteren toekomen en hun beoogde doelen kunnen verwezenlijken. Ik heb mij elk moment veilig en gehoord gevoeld. Tijdens en aan het einde van de retraite had en heb ik nog steeds een bijzonder warm en liefdevol gevoel. Na de retraite ben ik nog aan het wennen om deel te nemen aan de samenleving. Tijdens de retraite heb ik veel inzichten en technieken geleerd die nu een plek dienen te krijgen in mijn dagelijkse leven. Ik had deze ervaring voor geen goud willen missen.

IlonkaMaatschappelijk werker, coach & trainer

Ik denk dat je altijd krijgt wat je verdient, en deze retraite was daar een mooi voorbeeld van. Het was precies wat ik nodig had. Het werkt, maakt veel indruk, geeft een hoop bijzondere ervaringen en positieve energie. Het was zwaar, rustgevend, bijzonder en liefdevol. De begeleiding was super, met elke dag gesprekjes en instructies, waardoor je goed verder kon met je oefening.
De locatie vond ik perfect. Als een stukje hemel op aarde. Genoeg ruimte voor iedereen zonder dat je in de gaten hebt dat je met een grote groep mensen bent. Het leven na de retraite is voor mij helderder. Ervaringen kunnen goed in het dagelijks leven toegepast worden, al is dat in een andere omgeving niet even makkelijk als in de retraite.

EefGrondstewardess

Heel bijzonder, leerzaam en verzorgd, professioneel begeleid, goed om echt naar jezelf terug te keren. De dagen waren heel intensief, maar goed opgebouwd, met 30 minuten yoga voor het lichaam. Het heeft me verbaasd dat ik geen moment honger heb gehad, terwijl je na 12.30 uur niets meer eet. Er werd uitstekend gekookt en een fantastisch ontbijt elke dag weer. De retraite was het beste cadeau dat ik mezelf in deze fase van mijn leven heb kunnen geven. Het vertraagt je fysiek en verschoont je geest. Je wilt zo lang mogelijk het schone gevoel behouden. Dat lukt, ook al keren patronen snel terug. Je bent je er wel heel bewust van dat dat gebeurt, waardoor je het kunt herstellen. De kracht van de 10 dagen is groot. Ik raad het iedereen aan.

EJTheatermaker

Mijn allereerste retraite heeft mijn leven op een goede manier op z’n kop gezet. (Of juist weer rechtop gezet.) Ik vond de interviews erg fijn. Dat geeft weer richting aan waar je mee bezig bent. Ook de Dhamma talks waren altijd precies wat ik nodig had, zo leek het. Het is een mooie boerderij met een fijne tuin. Een plek om je veilig te voelen. Het eten was echt ver boven verwachting. Na afloop schreef ik er het volgende blog over. Op mijn werk heb ik nu veel sneller door heb wanneer mijn hoofd met me aan de haal gaat. Vooral tijdens gesprekken met anderen. Bewust rust nemen voordat ik antwoord geef helpt enorm. Maar is ook lastig. Bij optredens (ik speel in enkele bands) kan nu heel erg duidelijk merken dat ik met ‘mindfulness’ lastige stukken veel makkelijker speel. Zodra er een gedachte door mijn hoofd schiet merk ik dat direct in mijn timing en ga ik fouten maken. Dat wist ik ergens al wel. Maar het is nu zo duidelijk, en ik kan er iets aan doen.

Joris HeusSoftware-ontwikkelaar
[/tab] [tab title=”Mindfulness 8-weekse training”]

De oefeningen leveren mij een dieper gevoel van zijn/ voelen van mijn lichaam op. Dat was ook precies wat ik wilde. Het heeft mij duidelijker gemaakt wanneer en waarom ik hyper en vooral om het voor te zijn. Juist door ieder uur of bij wisseling van een activiteit even te voelen hoe het gaat.

De vierde les heeft mij de meeste inzicht gegeven: dat wat een stressreactie met je gedrag, emotie, lichaam en gedachten kan doen. Het heeft er voor gezorgd dat ik mijzelf, mijn (re)acties beter begrijp, want ik snapte soms mijn acties niet. Kortom, voor mij zeer waardevol allemaal.

VrouwMarketisng en communicatie mederwerker, 42 jaar

Het was voor mij een waardevol ‘startpunt’ om bewuster te gaan leven en mijzelf te trainen om even uit mijn hoofd, of de omgeving te stappen. De begeleiding was prettig, op een ongedwongen manier maar de focus werd er voldoende bijgehouden (het werd geen praatgroep).

Ik weet nu dat ik op de momenten dat ik zou willen (als de situatie het toelaat) ik een stap terug kan doen. Ik besef me vaker dat er veel moois in de wereld is en ik rijk ben met wat ik heb.

VrouwAccountant, 37 jaar

Ik heb de training als goed ervaren. Ik had niet verwacht dat ik dit zo goed en snel zou oppakken. De begeleiding was super. Heel duidelijk in uitleggen maar ook de tijd nemen om naar je te luisteren. De locatie vond ik ruim in een rustige omgeving.

Ik ben een stuk bewuster geworden van wat ik denk en doe in mijn leven. Het heeft mij ook naar het hier en nu toe gebracht. Ik ben een stuk rustiger geworden in mijn hoofd (malende gedachten zijn minder) en besef ook wat stress met je kan doen.

DennisMagazijnmedewerker, 39 jaar

Mijn algemene indruk van de mindfulness training is positief. Het is een goed opgebouwde training. De begeleiding was rustig en vertrouwd.

Het meest waardevolle wat ik meeneem is dat als je zaken vanuit een andere invalshoek bekijkt, gedachten te managen zijn. Ook het bewust naar het hier en nu gaan is effectief.

CasperBedrijfsleider 43 jaar

Mijn algemene druk van de mindfulness training was dat de wekelijkse bijeenkomsten erg prettig waren. Er zat een goede opbouw in de oefeningen en een duidelijke uitleg. Fijn dat er ruimte was en werd genomen voor verdieping in de ervaringen en vragen.

De begeleiding was erg prettig. Jerome heeft zeker verstand van de mindfulness n hij straalt rust uit wat ook rust creëert. De locatie was prima. Soms wat geluiden om het gebouw maar dat was niet storend.

Wat mij erg veel heeft gebracht is het tijd nemen voor jezelf en dit jezelf gunnen, het leren van grenzen aangeven en vertrouwen hebben.

WendyVerpleegkundige, 25 jaar

Mijn algemene indruk van de cursus is prima. De begeleiding vond ik zeer goed, je gaf het gevoel dat we altijd om een feedback konden vragen.
Ik heb de mindfulness en communicatie als zeer leerzaam ervaren, meer inzicht in mezelf en hoe ik moet omgaan met bepaalde gevoelens, emoties en gesprekken. Ook de meditaties zijn een rijke aanvulling in mijn leven.

MJ

Mijn algemene indruk van de mindfulness cursus

Primaire gedachtes (en dat is voor deze vraag eigenlijk wel heel erg leuk). Verhelderend, Verlichtend, Openingen, Acceptatie, Luisteren,  Rusten, Vrijheid, Vriendelijkheid, Vrij van oordelen, Bewustwording,  Bevrijding.

Het is voor mij een heel nieuw terrein om te ontdekken en ik vind dat het heel compleet en helder is opgebouwd. Ik had niet het gevoel dat het voor mij heel nieuw was, je liet mij heel vriendelijk en ongedwongen kennismaken met een totale nieuwe beleving van het leven. Het proces van bewustwording vond/vind ik een complete uitdaging maar nu is het 1 week geleden dat we bij elkaar kwamen en heb ik het hele boek nogmaals doorgewerkt en denk ik hoe bevrijdend is dit naslagwerk voor mij. De acceptatie van mijzelf, alles en iedereen benaderen en beluisteren zonder er een label op te plakken. Het ontdekken van het fenomeen “grenzen aangeven” “je eigen grenzen ontdekken” in relaties en communicatie maar ook in je hoofd. Deze weken hebben mijzelf meer in de ruimte geplaatst, hebben nog wat meer ruimte gecreëerd in mijn denken en beleven. Ik heb ontdekt dat als ik mijzelf praktiseer in de oefeningen en meditaties ik ook meer ruimte krijg in mijn hart voor echte blijdschap.

Ik zou het willen omschrijven als een live changing ontdekkingsreis. Ik ben heel heel erg dankbaar dat je mij hebt weten te overtuigen om hieraan deel te nemen.

Hoe vond ik de begeleiding?

Meteen komt in mijn gedachten jouw enorme begaafdheid in je empatisch denken, voelen, praten. Jouw niet veroordelen, niet oordelen, niet labelen. Jouw rust die als een aura om je heen hangt. Je bent zelfs in staat die rust over te brengen op mij. Je vriendelijke liefdevolle uitstraling. Je nooit aflatende belangstelling in degene naast je over tegenover je. Je zo in balans zijn. Je gaf ruimte om mijn eigen verhaal te vertellen maar wist ook op een liefdevolle manier, zonder iets te zeggen, duidelijk te maken dat ik voor mijn beurt praatte. Het  is echt, komt uit jouw hart, het is wie jij bent. Daarom is het wat het is, gewoon zo fijn. Ik voel me altijd mezelf, volledig geaccepteerd, je begrip is oneindig. Ik vond de begeleiding helemaal top Jerome. Je bent een onderdanige leider en mooi integere man die tegelijkertijd mij heel duidelijk scherp houdt en mij na laat denken. Soms door maar 1 zin te zeggen maar je weet, op een wonderlijke manier, precies en haarscherp die ene exact goede zin te zeggen. Chapeau wat een inlevingsvermogen. Daarbij geef je een prettig gevoel niet ongemakkelijk maar volkomen in de acceptatie, begrip en empathie.

LvB
[/tab] [/tabs]