Corona maatregelen voor de retraites

Update 5 november 2021

De persconferentie van 2 november over uitbreiding van de coronamaatregelen roept weer de nodige vragen op. Wij krijgen veel vragen van leden over of er voor de deelname aan mindfulnesstrainingen om een corona toegangsbewijs (scannen QR code) gevraagd moet worden.

Dit is een lastige vraag die het nodige stof doet opwaaien. Wij hebben besloten om het advies van de Rijksoverheid op te volgen. Het allerbelangrijkste: de retraites kunnen vooralsnog gewoon doorgaan!

Op basis van de informatie van de Rijksoverheid volgen wij het advies van de beroepsvereniging de VMBN.

Allereerst is het van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. Het volgen van de basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.

De basisregels die onze overheid ons oplegt zijn:

  • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • 1,5 meter is een veilige afstand. Hiermee bescherm je jezelf en anderen.
  • Schud geen handen.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes (wij zorgen dat op de locatie is geregeld).

Vanaf zaterdag 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. De Rijksoverheid heeft aangegeven waar dit verplicht is, en waar het een optie is. Een retraite-locatie waar wij drie dagen verblijven valt onder activiteiten met vooraf geregistreerde personen die plaatsvinden in besloten plaatsen.

In de voorwaarden staat dat je om een coronatoegangsbewijs mag vragen als er geen andere minder vergaande alternatieven zijn waarmee je hetzelfde doel kunt bereiken. Aangezien die alternatieven er wel zijn, mogen wij er dus niet om vragen.

De informatie over het coronatoegangsbewijs en de voorwaarden waaronder hier om gevraagd mag worden en als het vanuit de overheid niet verplicht is staat op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/coronatoegangsbewijs/ondernemers (kopje Coronatoegangsbewijzen bij besloten plaatsen).


Nota bene: In deze onzekere tijden komt het regelmatig voor dat mensen op het laatste moment moeten annuleren. Omdat wij op basis van kostprijs werken, hebben wij weinig mogelijkheden om te restitueren mocht je moeten annuleren op het laatste moment (vanwege ziekte o.i.d.). Dit hebben wij ook vastgelegd in onze de algemene voorwaarden waar je mee akkoord gaat bij aanmelding. Ik wil je dan ook sterk aanraden om een (doorlopende) reisverzekering (met corona-dekking) af te sluiten om dit risico te dekken.