Wanneer:
27 mei 2022 @ 10:00 – 29 mei 2022 @ 16:00
2022-05-27T10:00:00+02:00
2022-05-29T16:00:00+02:00
Waar:
The Land of Now
Veenweg 9a
9628 TW Siddeburen
Kosten:
€ 679,-
Contact:
Jerome Stoel
0341 239 018
Trauma Sensitive Retreat Professionals 27 t/m 29 mei 2022 @ The Land of Now

Trauma Sensitive Retreat voor Professionals

Drie dagen trauma sensitive meditatiebeoefening in stilte voor het vergroten van zelfinzicht en zelfregulatie in de klinische praktijk

Een drie-daagse retraite waarin Vipassana Meditatie wordt aangeboden in combinatie met lichaamsgerichte oefeningen uit Somatic Experiencing. Deze retraite is gericht op professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg die in hun klinische praktijk in contact komen met mensen die lijden onder complexere vormen van (psycho)trauma en hechtingsproblemen. Deze complexe problematiek heeft meestal een oorsprong in vroegkinderlijke chronische traumatisering (VCT).

Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering komt voort uit de gevolgen van fysieke en psychische mishandeling, verwaarlozing en/of seksueel misbruik. VCT geeft ernstige en vaak complex samenhangende psychische, fysieke en sociale problemen. De overdrachtspatronen van deze doelgroep kennen vaak specifieke, ingewikkelde, vormen en vraagt veel van de behandelaar. Niet alleen vraagt het een goede specialistisch opleiding maar ook veel inzicht in de eigen patronen in de behandelrelatie.

Het dilemma inzet werken met Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering

Het trauma van mensen met VCT zit vaak op de hechting en daardoor wordt onze professionele houding door deze doelgroep geïnterpreteerd als afstandelijk en onveilig. Het vraagt ons om een hechtingsrelatie aan te gaan met deze doelgroep waardoor we dichter in de buurt komen van het immense lijden van deze groep. Het dilemma is daarom dan ook dat we meer worden uitgedaagd en onszelf beter moeten kunnen reguleren als we hiermee in contact komen.

Deze retraite is daarom gefundeerd op twee peilers:

 1. Het vergroten van zelfinzicht door middel van vipassana inzichtmeditatie,
 2. Het versterken van zelfregulatie door middel van lichaamsgerichte benadering van Somatic Experiencing.

Dit geeft je ten eerste meer mogelijkheden voor zelfzorg als behandelaar. Ten tweede heeft dit ook een positief effect voor je cliënten. Hoe beter je dit voor jezelf ontwikkelt, hoe beter je dit je cliënten kunt leren.

Dit laatste is belangrijk. Een veelgehoorde klacht van patiënten in de reguliere zorg is dat zij zich vaak niet volledig gezien en gehoord voelen. Vaak volgen patiënten buiten hun behandeling ook ‘alternatieve’ therapieën. Het zijn juist deze therapie-vormen die hen, gek gezegd, veel meer erkenning geven in wie ze zijn. In deze therapie-vormen is over het algemeen ook meer ruimte voor spiritualiteit, wat juist voor deze doelgroep een belangrijk onderdeel is waar zij kracht uit halen. Zie ook dit artikel in de Trouw van 16 juli jl.

Door af te stemmen op deze, soms controversiële gebieden, kunnen we veel meer aansluiten bij wat de cliënten nodig hebben. Dit vraagt veel afstemming maar kan ook kwetsbaar zijn voor jou als behandelaar. Door ons te verbinden met een traditionele traditie zoals de Boeddhistische vipassana meditatie kunnen we hier zelfvertrouwen in ontwikkelen. Zeker omdat vipassana meditatie in zijn huidige vorm ook een gefundeerde wetenschappelijke onderbouwing kent.


De ontmoeting tussen traditionele spiritualiteit en moderne wetenschap

We maken gebruik van de traditionele Boeddhistische Vipassana inzichtmeditatie èn de hedendaagse lichaamsgerichte traumatherapie van Somatic Experiencing.

Vipassana meditatie

Deze retraite is erop gericht om, middels vipassana inzichtmeditatie, zelfinzicht te ontwikkelen en/of te verdiepen in de context van het begeleiden van deze doelgroep. Het beoefenen van vipassana meditatie brengt helderheid, vrijheid en kalmte in je eigen conditioneringen die door het werken met deze problematiek geactiveerd kunnen worden.

Lees meer over de effecten van vipassana meditatie in dit achtergrondartikel(Ekici, Ç., Garip, G. & Van Gordon, W.).

Somatic Experiencing

Om onszelf niet alleen mentaal te kunnen reguleren maar ook emotioneel en fysiek maken wij in deze retraite gebruik van de principes van Somatic Experiencing™ van Peter Levine, dit is een lichaamsgerichte therapievorm die werkt op het integreren van traumatische ervaringen die opgeslagen zijn in het zenuwstelsel. We maken hierbij gebruik van onder andere het interoceptieve en proprioceptieve systeem. Het is met name het bewustzijn op deze laatste systemen die ons leren op een veel subtieler niveau gereguleerd te blijven. Het werkingsmechanisme van Somatic Experiencing op deze systemen is beschreven in dit artikel (Peter Payne, Peter A. Levine en Mardi A. Crane-Godreau 2015).


Somatic Experiencing gaat goed samen met vipassana meditatie omdat de uitgangspunten gelijk zijn. Somatic Experiencing geeft hiernaast veel meer mogelijkheden om emoties te reguleren dan vipassana meditatie.

David Treleaven de auteur van het boek Trauma-Sensitive Mindfulness heeft hier al in 2012 een verhelderend betoog over gehouden.

 


Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen in deze bijeenkomst aan bod:

 • Basisprincipes trauma sensitive vipassana en mindfulness meditatie.
 • Kennismaken met trauma vanuit het perspectief van de Boeddhistische psychologie.
 • Inzicht in hoe lichaamsgericht werken hierin kan ondersteunen door middel van Somatic Experiencing.
 • Verstilling in een veilige bedding toepassen in de dagelijkse praktijk.
 • Vier vormen van beoefening van vipassana meditatie: Kaya Nupassana (mindfulness van het lichaam), Vedana Nupassana (mindfulness van gevoelens), Citta Nupassana (mindfulness van de mentale geest), en Dhamma Nupassana (mindfulness van de objecten van de geest.
 • De principes van het afhankelijk ontstaan (Paticca samuppada) en hoe dit praktische handvatten geeft om het lijden, wat zich uit in stress, te stoppen.
 • Het belang van het beoefenen van Metta (liefdevolle vriendelijkheid, welwillendheid), Karuna (compassie mededogen), Mudita (medevreugde) en Upekkha (gelijkmoedigheid) in het werken met trauma.

Leerdoelen

Na afloop van deze bijeenkomst ben je in staat:

 1. Om vipassana meditatie te beoefenen als een weg om zelfinzicht te ontwikkelen.
 2. Het zenuwstelsel verder te reguleren met behulp van hedendaagse wetenschappelijk onderbouwde inzichten uit de Somatic Experiencing.
 3. Een dieper ervaren begrip en kennis te ontwikkelen van de werking van de geest en zijn patronen.
 4. Om met behulp van vipassanameditatie de Window of Tolerance te fine-tunen.
 5. De fundamenten van de Boeddhistische leer te begrijpen, toegepast in de context van complexe behandel-relaties.
 6. Meer inzicht te verwerven in de oorzaken van waarom mensen stress ervaren en hieronder lijden.
 7. Praktische vaardigheden te ontwikkelen in het overkomen van de universele hindernissen in het uitoefenen van ons vak.
 8. Mindfulness te integreren in het beoefenen van liefdevolle vriendelijkheid.

Werkvorm

Dit programma bestaat uit drie aaneengesloten dagen en is opgebouwd als een stilte-retraite. Tijdens de dagen beoefenen we vipassana en mindfulness meditatie, afgewisseld door ondersteunende theorie en ervaringsgerichte oefeningen. We maken stap voor stap in stilte kennis met vipassanameditatie en lichaamsgerichte oefeningen uit de Somatic Experiencing. Zittende meditaties zullen worden afgewisseld met lopende meditaties en bewegingsoefeningen.


Programma

Op de aankomstdag ben je tussen 09.00u en 10.00u van harte welkom. Je hebt dan tijd om je te installeren in je kamer en te landen. Om 10.00u starten we met een kennismaken, een algemene inleiding en begint de stilte. Tussen 12.00u en 14.00u hebben we de lunchpauze met een warme maaltijd. Om 14.15u gaat het meditatief programma in.

De volgende dag worden we gewekt om 05.00u en vervolgen we het programma vanaf 05.30u. Het ontbijt is tussen 07.00u en 08.30u waarna we verder gaan met het programma tot de lunch om 12.15u. Hierna ziet het programma er hetzelfde uit als de vorige dag. We staan 24 uur per dag voor je klaar mocht dit nodig zijn.

De derde ochtend ziet er tot en met de lunch hetzelfde uit als de dag ervoor. Na de lunch zal de middag in het teken staan van verbreken van de stilte, integratie en de overgang maken naar het dagelijks leven. Om ongeveer 16.00u zullen we afronden en weer naar huis vertrekken .

Dagschema

Klik hieronder op uitklappen om het volledige programma te bekijken.


Voor wie

Deze retraite is bedoeld voor professionals die werken in de geestelijke gezondheidszorg en patiënten of cliënten tegenkomen met (psycho)trauma. Dit kunnen zowel medewerkers in GGZ- of andere zorg-instellingen zijn, als zelfstandig gevestigde professionals.

 • Hulpverleners in de ggz (psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, verpleegkundigen, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen e.a.)
 • (Psycho)therapeuten die werken met EMDR, yoga, mindfulness, haptotherapie, hypnotherapie, opstellingen of andere (lichaamsgerichte) behandelmethodes en vaktherapeuten
 • Artsen, huisartsen en POH-GGZ’s
 • Relatie- en gezinstherapeuten, kindertherapeuten, maatschappelijk werkers, coaches en supervisors
 • ACT trainers en Mindfulness trainers

Ervaring met mindfulness en/of vipassana is handig, maar zeker geen vereiste. Het is belangrijker dat je bereid bent èn voldoende psychologische stabiliteit hebt om langere tijd in stilte door te brengen, zonder contact met anderen. Ook zijn enthousiasme en welwillendheid van belang. Als je twijfelt of deze retraite iets voor jou is, kun je altijd contact opnemen.


De begeleider

Deze retraite staat onder leiding van Jerome Stoel. Jerome beoefent vipassana meditatie sinds 2007 en volgt sinds 2013 regelmatig retraites van een paar maanden in de bakermat van de Mahasi-methode: Bij Panditarama onder wijlen Sayadaw U Pandita in Myanmar (Birma). Jerome is ook opgeleid als Somatic Experiencing Practitioner trauma therapeut en hij heeft hiernaast de verdiepende opleiding tot vroeg kinderlijk trauma specialist bij het Centrum voor Late Effecten Vroegkinderlijk Trauma (CELEVT). Vanuit zijn zelfstandig gevestigde praktijk werkt hij met vraagstukken die te maken hebben vroegkinderlijk trauma ((c)PTSS en hechtingsproblemen en dissociatieve stoornissen, zoals DIS en AGDS).


Wat vinden anderen van deze drie-daagse?

De feedback die ik heb gehad n.a.v van de drie-daagse retraite die onderdeel is van de postgraduaat opleiding tot contextuele gedragstherapeut van Allegre Expertisecentrum. Ik ben vaste docent in deze opleiding voor dit onderdeel.

Wij zijn superblij met Jerome als docent in de postgraduaat opleiding tot contextuele gedragstherapeut. Cursisten zijn laaiend enthousiast en wij ook.

Jerome is een krak in zijn vak!

Zonder dat het een doel was heeft Jerome ook voor cohesie gezorgd in deze groep en dat is het eerste startschot geweest naar een betere sfeer en teamspirit in de postgraduaat groep.

Jerome is erg aimabele man, zeer vriendelijk en behulpzaam.

Jerome brengt rust in een groep.

Jerome is gemakkelijk toegankelijk om vragen en/of problemen te bespreken waarvoor we hem erg dankbaar zijn.

Veerle Lenaerts – Allegre Expertisecentrum

Praktische gegevens

 • Locatie: The Land of Now – Veenweg 9a, 9628TW Siddeburen
 •  Data 2022:
  • 27 t/m 29 mei 2022
  • 7 t/m 9 oktober 2022
 • Tijden: vrijdagochtend 10.00u t/m zondagmiddag 16.00u.
 • Begeleiding: Jerome Stoel
 • Maximaal aantal deelnemers: 18 personen
 • Kostprijs: €679,- all inclusive voor verblijf op een eenpersoonskamer met eigen sanitair (douche en toilet).
 • Alle maaltijden worden verzorgd door The Land of now en zijn biologisch, veganistisch en ayuvedisch geïnspireerd om het meditatieproces optimaal te ondersteunen.

Aanmelden

Klik op de knop om je direct aan te melden

€ 679,00Direct Aanmelden

 

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.